Greta Thunberg under en demonstrasjon i Brüssel i 2019. Foto: Ine Julia Rohjan Schwebs.
- Annonse -
Frontrunner Publishing - enkel og effektiv avis på nett

Den svenske klimaaksjonisten Greta Thunberg tildeles årets Right Livelihood-pris for at hun «inspirerar och förstärker politiska krav på brådskande klimatåtgärder».

«Jag är hedrad, men det är inte jag själv som är vinnaren», sier 16-åringen om at hun er en av fire mottakere av årets Right Livelihood-pris, som også er kjent som ”den alternative Nobelprisen”.

Årets pris går i tillegg til: 

Aminatou Haidar. Hun går under kallenavnet “Sharawi Gandhi,” siden hun over 30 år har drevet ikkevoldelig kamp for Vest-Saharas uavhengighet. 

Guo Jianmei. Den kinensiske advokaten har i 30 år kjempet for kvinners rettigheter i Kina. 

Davi Kopenawa. President for Yanomani Assoctiation, og mottar prisen for å beskytte regnskogen i Amazonas og sin kamp for urfolks rettigheter.

Greta Thunberg mottar prisen bare to dager etter at hun holdt sin sterke og mye omtalte tale for FNs klimatoppmøte.


 

Dette er Right Livelihood Award

Right Livelihood Award er på norsk ofte kjent som Den alternative Nobelprisen, og ble etablert i 1980 av tysk-svenske Jakob von Uexküll, for å «hedra och stödja de som erbjuder praktiska och exemplariska lösningar på de viktigaste utmaningarna världen står inför».

Prisen deles vanligvis ut til fire mottakere hvert år, der den ene er mottaker av en ærespris og de tre andre deler en pengepris på to millioner svenske kroner. Den utdeles årlig i Riksdagshuset i Stockholm den 9. desember, dagen før utdelingene av nobelprisene.

Uexküll etablerte prisen etter at Nobelstiftelsen hadde avvist hans forslag om egne nobelpriser for miljøspørsmål og sosiale spørsmål. Stiftelsen bak prisen ser derfor prisen i sammenheng med nobelprisene, som en pris som utfyller nobelprisene ved å dekke områder som nobelprisene ikke dekker.

Prisen deles ut av Right Livelihood Award Foundation, med sete i Stockholm.

Kilde: Wikipedia


Denne artikkelen er produsert i samarbeid med Transit magasin.

- Annonse -