Ill.foto: Pixabay.
- Annonse -

I rapporten The World Energy Outlook 2019, som det internasjonale energibyrået IEA utgir, går det fram at med dagens trend øker verdens energietterspørsel med 1,3 % årlig helt fram til 2040.

Det går dårlig i hop med målene for klimagassutslipp knyttet til Parisavtalen, hvor den globale oppvarmingen skal holdes under 2 grader. Vi vil oppleve fortsatt sterk økning i energirelaterte utslipp, med dagens utvikling, advarer IEA.

Byrået beskriver tre scenarier; et scenario med eksisterende politikk, et scenario med dagens mål og intensjoner, og et bærekraft-scenario der Parisavtalens mål kan nås.

– Regjeringene sitter med ansvaret for å handle

I et bærekraft-scenario, som vi altså ikke er inne i nå, behøves det  «raske og omfattende endringer på tvers av alle deler av energisystemet», skriver IEA i pressemeldingen som følger rapporten.

– Det som framkommer krystallklart i årets utgave av World Energy Outlook er at det ikke finnes noen enkeltstående eller enkel løsning for å omforme de globale energisystemene, sier Fatih Birol, administrerende direktør i IEA. – Mange teknologier og energikilder må spille sammen på tvers av alle de økonomiske sektorene. For at det skal skje behøver vi sterkt lederskap fra de som utformer politikken. For det er regjeringene som sitter med det klareste ansvaret for å handle, og som har det største handlingsrommet til å skape framtiden.

Påkaller en storkoalisjon

IEA påpeker at det ikke er nok momentum bak implementerigen av fornybar, ren energi til å oppveie virkningene av en ekspanderende global økonomi og en økende befolkning.

«Økningen i utslipp går ned, men når ikke toppen før 2040», skriver IEA.

Fatih Birol i IEA understreker alvoret i situasjonen.

– Verden trenger hurtig å få satt et laserskarpt fokus på å få ned de globale utslippene. Dette påkaller en storkoalisjon bestående av regjeringer, investorer, selskaper og alle andre som dedikerer seg til å takle klimaendringene. Vårt scenario for bærekraftig utvikling er skreddersydd for å veilede medlemmene i en slik koalisjon i sine bestrebelser for å adressere den massive klimautfordringen vi alle står overfor, sier Birol.


 

- Annonse -