FNs generalsekretær António Guterres Foto: Eric Bridiers / Wikimedia Commons.
- Annonse -
Frontrunner Publishing - enkel og effektiv avis på nett

2018 ble enda et år med økning i CO2-nivået i atmosfæren. FNs generalsekretær presser på for tiltak.

«Nivået på drivhusgasser i atmosfæren har nådd enda et rekordnivå, ifølge WMO, World Meteorological Organization. Enda en rekord som viser at vi ikke gjør nok for å adressere klimakrisen. Sterk og bestemt klimaaksjon kan ikke vente», skriver Guterres på Twitter.

For bare noen få uker siden samlet han de fleste av verdens ledere til et ekstraordinært krisemøte om klimaendringer i FN i New York.

Petteri Taalas, generalsekretær i WMO, presenterte de ferske tallene i Geneve i dag. Han sa: «Framtidens velferd for menneskeheten står på spill».

Nivået på klimagasser ble i 2018 målt til 407,8 PPM (parts per million), en økning fra 405,5 PPM året før.

Visedirektør for FNs klimaprogram, Inger Andersen, var også klar i sin advarsel:

– Det vi ser i denne rapporten er at det internasjonale samfunnet må gjennomføre konkrete, forsterkede tiltak for å få ned utslippene nå, eller så vil konsekvensen være en klode som blir radikalt endret som følge av klimaendringer, sa Andersen.

Det var lite optimisme å spore hos Petteri Taalas.

– Det er ingen tegn til redusert økning, langt mindre en reduksjon, i konsentrasjonen av drivhusgasser i atmosfæren – til tross for alle forpliktelsene som er gitt i Parisavtalen for klimaendringer.

– Det er verdt å merke seg at sist gang jorda hadde en sammenlignbar konsentrasjon av CO2, var for 3 til 5 millioner år siden. Da var det 2-3°C varmere, og havnivået var 10 til 20 meter høyere enn i dag, sa Taalas.


 

- Annonse -