Branner har herjet Australia. Dette bildet, tatt 21. desember, er fra Yanderra, et mindre sted i nærheten av Sydney. Foto: Helitak430 / Wikimedia Commons.
- Annonse -
Frontrunner Publishing - enkel og effektiv avis på nett

Mens røyken fra skogbrannene stengte himmelen ute holdt den australske statsministeren Scott Morrison nyttårselskap, komplett med fyrverkeri.

Både stemmeberettigede i Australia såvel som miljøforkjempere verden rundt har kritisert ham skarpt.

– Arrogansen til denne regjeringen er helt utrolig, skrev aktivisten Erik Standing Bear i en Facebook-post. – Nok en brannmann har mistet livet sitt. Flere mennesker er savnet, men regjeringen og visse mennesker foretrekker å feste. Skammelig.

På tross av at branner herjer rundt om i Australia og at frivillige jobber overtid for å minske skadene fra brannene, holdt statsminister Morrison nyttårselskap i statsministerboligen i Kirribilli i Sydney. Beslutningen blir sett på som et slag i ansiktet på en utslitt nasjon og en verden som er lei av manglende klimatiltak.

– Fyrverkeriet i Sydney er symbolsk for hvordan den australske statsministeren og  de andre verdenslederne reagerer på klimakrisen, og har gjort i årtier: Late som om alt er ok mens mennesker dør og verden rundt deg brenner, tvitret forfatteren Matthew Todd tirsdag. – Vi har unntakstilstand på jorden.

Skogbrannene fører nå til kaos rundt om i hele landet, ifølge New York Times.

Brannene har vært så voldsomme at de har skapt sine egne værsystemer og brannmannskapene har måttet jobbe døgnet rundt. Mandag kveld døde en brannmann i en såkalt branntornado-turbulens, et fenomen skapt av den intense heten, og som i delstaten New South Wales fikk en 10 tonns brannbil til å velte.

Som Common Dreams rapporterte mandag måtte mange australiere flykte ut i vannet for å komme unna røyken og flammene.

Hele tirsdag strømmet det inn bilder fra brannene på sosiale medier.

Sarah Hanson-Young, senator for South Australia, oppfordret på Twitter statsministeren innstendig om å innføre tiltak mot brannene og klimakrisen som har forverret ødeleggelsene.

– Statsminister, vi er alle bekymret selv om du ikke er det. Vi vet at dette ikke er normalt. Det er på tide å erklære en nasjonal unntakstilstand for klimaet.


Artikkelen er først publisert på Common Dreams under CC-lisens.

- Annonse -