Lager trykkfarger av alger – med negativt karbonregnskap

- Annonse -
Frontrunner Publishing - enkel og effektiv avis på nett

Selv om digitalisering har feid bort deler av trykksakmarkedet, er trykkindustrien fortsatt enormt stor, og det trykkes på mange typer underlag.

Trykk er ikke uten miljøeffekt, men et grønt skifte ser ut til å være på vei også her.

Tradisjonelle trykkfarger er hovedsakelig laget med fossil olje som råstoff, foredlet og tilsatt fargepigmenter. Oljedelen utgjør om lag 80 prosent av trykkvæskens volum. Dette innebærer både et CO2-fotavtrykk og avfallsprodukter som ikke uten videre er nedbrytbare.

Men nå finnes det alternativer til oljebasert trykkfarge, selv om volumene ennå er små sett i forhold til totalmarkedet. I USA leverer firmaet Living Ink en 100 prosent kompostérbar trykkfarge basert på alger, en fornybar ressurs. Foreløpig finnes trykkvæsken på markedet bare i svart, men det utvikles flere farger, ifølge det svenske bransjenettstedet Branschkoll.

Sammenliknet med standard oljebasert trykkfarge, kan den algebaserte trykkfargen skilte med en reduksjon i klimagassutslippene på 200 prosent, blir det hevdet. Det gunstige klimagassregnskapet skyldes at algene binder CO2 når de vokser.

Her er en video om produktet:


 

- Annonse -