Illustrasjonsfoto. Bilene på bildet er ikke hydrogendrevne. Collage: Naturpress / Pixabay.

Førstkommende mandag, 20. januar, lanserer ASKO verdens første hydrogendrevne lastebiler.

Lastebilene drives elektrisk med strøm fra brenselsceller som benytter hydrogen som drivstoff. Lastebilene skal frakte dagligvarer til blant annet NorgesGruppens butikker med utgangspunkt i Trondheim, heter det i en pressemelding.

Lanseringen mandag skjer på ASKOs lokaliteter på Østre Rosten i Trondheim. Både lastebilene og teknologien vil bli presentert.

Solpaneler på lagertaket sørger for strømmen til hydrogenproduksjonen

Lastebilene som settes i drift har en rekkevidde på 500 kilometer med totalvekt 26 tonn. Lastebilene er produsert av Scania med støtte fra blant annet Enova.

Hydrogenet til bilene framstilles lokalt, med energi fra 9000 kvadratmeter solceller på taket til lagerbygningene til ASKO i Trondheim. Hydrogen som produseres skal ikke bare brukes på de nye lastebilene, men også på biler og trucker i egen virksomhet.

Mål: Nullutslipp innen 2026

ASKO har som ambisjon å kun distribuere dagligvarer med nullutslippsbiler (elektrisk og hydrogen) innen 2026. Hydrogenprosjektet til ASKO Midt-Norge er et viktig tiltak for å nå denne ambisjonen, uttaler selskapet.

ASKO anser hydrogenteknologi for å ha et stort potensial som 0-utslippsalternativ for lastebiler på lengre distanser. Batteridrevne elektriske lastebiler kan egne seg mer for bynær distribusjon, og ASKO tester også ut denne løsningen, blir det opplyst.


 

- Annonse -
Vil du annonsere her?