Naturvernerne har kjempet i mange år. Her fra NUs sommerleir ved Førdefjorden i 2015. Foto: Mina Røed / NU / Flickr.
- Annonse -

– Vi krever at utslippstillatelsen til Nordic Mining blir vurdert på nytt og trukket tilbake. Disse utredningene viser at prosjektet bryter forurensningsloven, ved å vise at miljøskadelig gruvedrift er unødvendig, sier Therese Hugstmyr Woie (bildet), leder i Natur og Ungdom. 

– Man kan drive gruva uten å fylle fjorden med avfall, og ha åpent dagbrudd, sier Woie.

Therese Hugstmyr Woie, leder i Natur og Ungdom. Foto: Kjetil Aasmundsson, Naturpress.

I et innlegg på nettsidene sine torsdag skriver organisasjonen at de sammen med  advokatfirmaet Glittertind har sett på utslippstillatelsen til Nordic Mining, selskapet som planlegger gruvedrift ved Førdefjorden.

På grunn av nye opplysninger i saken, og unødvendig forurensning, er utslippstillatelsen  ugyldig, hevder de.

Endringer etter vedtakstidspunktet

De tre hovedargumentene som anføres er:

  • Den  planlagte driften har endret seg vesentlig i tiden etter vedtakstidspunktet.
  • De samme fordelene som legges vekt på for godkjenningen av utslippstillatelsen kan oppnås uten et sjødeponi og dagbrudd.
  • Det er nå planlagt å benytte kjemikalier som fører til at miljøskadene blir langt større enn ved vedtakstidspunktet.

Advokat Nils-Henrik Petterson i Glittertind mener på bakgrunn av dette at forurensingsvedtaket er ugyldig.

– Vi mener at både det opprinnelige vedtaket er ugyldig og at vedtaket under enhver omstendighet må omgjøres, på grunn av vesentlig endrede forhold, sier Petterson.

– Sivil ulydighet siste løsning

Partene viser til §11 i Forurensingsloven som sier at forurensing kun er lovlig hvis den er nødvendig. Nordic Mining fikk i 2015 tillatelse til å dumpe 250 millioner tonn gruveslam i Førdefjorden. De samme fordelene prosjektet opprinnelig gir, kan oppnås uten forurensning, mener organisasjonene.

- Annonse -

– Alle er enige om at sjødeponiet, og dagbruddet, har store og alvorlige miljømessige konsekvenser. Når regjeringen likevel ga forurensningstillatelsen var det fordi den mente at de samfunnsmessige fordelene oppveiet for de miljømessige skadene. Konklusjonen i utredningene viser at man kan oppnå lønnsom drift uten å etablere et sjødeponi eller å drive et dagbrudd, uttaler advokat Nils-Henrik Pettersson.

Natur og Ungdom har 4500 personer på aksjonsliste mot gruvedrift, opplyser de, men mener fortsatt at sivil ulydighet er siste løsning.

Opplysningene i begjæringen gjør at regjeringen kan og må stanse prosjektet, skriver Natur og Ungdom.


 

- Annonse -
Vil du annonsere her?