Equinor har informert myndighetene i Australia om at selskapet innstiller leteboringsplanen i Australbukta utenfor kysten av Sør-Australia.
Begrunnelsen for den overraskende beslutningen er at selskapet «etter en helhetlig gjennomgang av leteporteføljen har konkludert med at prosjektets potensial ikke er kommersielt konkurransedyktig med andre letemuligheter i selskapet.»
«Glade og lettet»
I miljøorganisasjonen The Wilderness Society (TWS), som i lang tid har kjempet for å stoppe Equinors oljeboringsplaner, jubles det.
– The Wilderness Society hilser Equinors beslutning om en ansvarlig tilbaketrekning fra den marine villmarka som Australbukta er, velkommen. Det har tatt sin tid, men den riktige beslutningen er den riktige beslutningen. Vi er ikke i tvil om at de hundretusenvis av mennesker som har støttet kampanjen Fight for the Bight vil bli både glade og lettet over å høre dette, sier Peter Owen, leder for organisasjonens avdeling i delstaten South Australia.
Det har vært et stort press mot Equinor, fra miljøorganisasjonen i Australia, og de har også vært i Norge og demonstrert. I Norge har i tillegg Extinction Rebellion demonstrert og protestert mot Equinors planer i Australbukta, blant annet med en die-in aksjon utenfor hovedkontoret på Fornebu.
I Australia har TWS hevdet at de har hatt en majoritet av befolkningen med seg i sitt arbeid for å stanse Equinor. I januar gjorde organisasjonen det kjent at de tok myndighetenes godkjennelse av Equinors miljøplan til retten.
Equinor nevner ikke protestene
I sin korte melding skriver Equinor imidlertid ingenting om protestene mot selskapet.
– Godkjenningen av miljøplanen for letebrønnen Stromlo-1 bekreftet at vi er stand til å gjennomføre sikre operasjoner i Australbukta. Equinor har imidlertid besluttet å stoppe planene for boring av letebrønnen Stromlo-1 ettersom muligheten ikke er kommersielt konkurransedyktig, sier Equinors landsjef i Australia, Jone Stangeland.
Selskapet gikk inn i lisensen i Australbukta som partner i 2013, og tok over som operatør med 100 % eierandel i 2017.
– Vi skal diskutere videre med føderale og statlige myndigheter om beslutningen om å innstille leteprogrammet. Vi har en letetillatelse utenfor kysten av Vest-Australia, og beholder andre eksisterende andeler og aktiviteter i Australia, sier Stangeland.
Tre selskaper har fortsatt lisens
«Folk har tydelig demonstrert at de ønsker at The Bight blir beskyttet mot oljeboring, og det er på tide at den australske regjeringen sørger for permanent vern», skriver The Wilderness Society i sin pressemelding.
Equinor er det fjerde fossilselskapet som trekker seg fra Australbukta i løpet av de siste årene. Tidligere har BP, Chevron og Karoon Gas gjort det samme. Men fortsatt har tre selskaper boreplaner der, ifølge avisen Sydney Morning Herald (SMH): Santos, Murphy Oil og Bight Petroleum.
Det er opplagt at boring i Australbukta ikke er en fornuftig ting, mener Peter Owen i TWS.
– Å åpne opp et nytt høyrisiko oljefelt når vi beveger oss mot katastrofale klimaendringer er galskap, sier han.
«Mange vil bli ekstremt skuffet»
Myndighetene i Australia, representert ved ressursminister Keith Pitt, mener at Equinors beslutning betyr en tapt mulighet.
– Jeg vet at mange vil bli ekstremt skuffet over Equinors beslutning om ikke å fortsette med sitt oljeletingsprosjekt i Australbukta, og det er særlig tøft for South Australia, uttaler han til SMH.
Skuffelse er det også hos konsernsjef i det store konsulentbyrået EnergyQuest, Graeme Bethune. Han mener Equinors beslutning henger sammen med at europeiske oljeselskaper nå er i ferd med å innføre sterkere mål for karbonutslipp.
– Karbonkostnadene begynner å bite, og de europeiske selskapene ser ut til å heve terskelen for å sette i gang oljeprosjekter. Graeme Bethune, CEO EnergyQuest.
Avisen Sydney Morning Herald viser til at Equinor har vedtatt en målsetting om å redusere netto karbonintensitet, i kjeden fra produksjon til forbruk, for produsert energi med minst 50 % innen 2050.
– Dette er enda et eksempel på europeisk påvirkning på globale investeringer, lik beslutningen til EIB (European Investment Bank) om ikke lenger å investere i fossile prosjekter i utviklingsland, sier Bethune.