Foto: Vesas.
- Annonse -

Mange av landets avfallsselskaper ser seg nå nødt til å stenge eller redusere åpningstidene på gjenvinningsstasjonene sine.

Dette gjør de både for å frigjøre personell til mer kritiske samfunnsoppgaver, men også for å redusere faren for smittespredning av koronaviruset blant publikum.

– Dette er derfor ikke tidspunktet for å starte rydde- og oppussingsprosjekter i hus og hytter, selv om mer tid innenfor husets fire vegger kan gjøre det fristende, sier Nancy Strand, administrerende direktør i Avfall Norge, i en pressemelding.

Avfall Norge ber om at folk i de nærmeste ukene tar høyde for å lagre avfall som normalt ville blitt kjørt til gjenvinningsstasjonen, hjemme.

Organisasjonen foreslår at folk heller vurderer om de kan bruke materialer og gjenstander om igjen og selge eller gi bort det man ikke trenger. Grovavfall bør dekkes til for vær og vind, men ikke lagres langs husveggene op grunn av brannfaren. Eventuelt farlig avfall må lagres forsvarlig slik at barn, dyr eller uvedkommende ikke kan få tak i det, understrekes det.

Det er viktigere enn noen gang at avfallsinnsamlingen fungerer og at renovatører og driftspersonell holder seg friske, påpeker Avfall Norge, og oppfordrer folk til å gjennomføre fem enkle ting som forbedrer situasjonen:

  • Sørg for at alt avfall er forsvarlig emballert i poser før du kaster det i avfallsdunken din. Akkurat nå kan du godt bruke en pose for mye enn en for lite. Da beskytter du renovatører og operatører mot potensiell smitte fra avfallet.
  • Ikke sett fra deg avfall oppi eller ved siden av overfylte dunker. Det tiltrekker seg fugler og skadedyr og renovatørene utsettes for nærkontakt med avfallet når de må rydde opp etter deg.
  • Sortér avfallet ditt godt, så det blir så lite blandet avfall som mulig. Det er det blandede avfallet som det er viktigst at vi får hentet fortløpende nå.
  • Ikke kast matrester sammen med plast, papp, papir etc. Det kan utsette de som skal sortere avfallet ditt for smittefare.
  • Kast aldri matavfall, drikkebeger etc på gata, men bruk søppeldunker i nærheten. Finner du ingen, så ta med deg avfallet hjem og kast det der.

 

- Annonse -