Klima- og miljøminister Espen Barth Eide på Infinitum-besøk. Foto: Skjermdump / stillbilde, Infinitum-video.

FNs miljøforsamling vedtok nylig forhandlingsmandat for en global plastavtale. Her hjemme kan en helt ny plastavgift være på trappene.

Det er klart under et besøk som klima- og miljøminister Espen Barth Eide for få dager siden foretok på Infinitums anlegg.

Infinitum er et selskap som driver panteordning for drikkevareemballasje i aluminium, stål og plast.

– Vi vil utrede en avgift på førstegangs bruk av materialer, sa Barth Eide, ifølge et innlegg på nettsidene til Infinitum.

Det er også delvis i tråd med ønsket fra Infinitum, som mener at det viktigste myndighetene kan gjøre er å sørge for at det blir dyrere å bruke ny plast i produksjon av drikkeemballasje. 

– Vi ber Espen Barth Eide innføre en materialavgift for drikkeemballasje. Det vil si en avgift på bruk av nytt plastmateriale. Da vil det lønne seg å bruke resirkulert plast, og vi vil vi sikre at all plast Infinitum samler inn brukes i nye flasker. Da gir vi plasten et langt og meningsfylt liv, sier administrerende direktør Kjell Olav Maldum.

Barth Eide sier videre:

– I Hurdalsplattformen sier vi at vi vil utrede en avgift på førstegangs bruk av materialer, og det er veldig det samme som Infinitum har spurt om lenge. Så nå ser vi på det, og i prinsippet er svaret på det ja, så nå utreder vi hvordan vi kan få det til.

Historisk plastavtale

Hvert år havner et sted mellom åtte og tolv millioner tonn med ny plast i havet, og uten tiltak er tallet ventet å nesten tredobles innen 2040.

Espen Barth Eide kalte FN-vedtaket i Nairobi om en global plastavtale for en historisk miljøenighet.

– Plastforurensning er en global miljøutfordring med store konsekvenser for havet, naturen og mennesker. Det var på høy tid verden tok dette steget. Resultatet fra Nairobi er det mest betydningsfulle som har skjedd for miljøet siden Parisavtalen ble vedtatt i 2015.


- Annonse -
Vil du annonsere her?