Foto: Streikearrangørene.

Fredag 20. mars var det for lang tid siden planlagt klimastreik, og på Torgallmenningen i Bergen og foran Stortinget i Oslo var det opprinnelig ventet hundrevis av studenter. På grunn av koronarestriksjonene ble det oppmøte på nettet i stedet.

– Vi kunne ikke bare gi opp når vi hadde brukt så mye tid på få til en streik som viser at studentene både bryr seg om klima og krever handling fra politikerne. Derfor ble vi med på digitalstreik og mobiliserte på kort tid. Det er enkelt å bli med – man lager en plakat, tar et bilde av seg selv og poster det under #climatestrikeonline og #studentenesklimastreik, sier Aurora Kobernus, lederen av Naturvernstudentene på UiO, i en pressemelding.

– Vi slapp å bli skuffa, for studentene stilte opp selv om hele studiehverdagen deres var snudd på hodet. Vi klarte jo å telle minst 170 streikere på nesten like mange ulike steder, selv om det nok var mange flere streikere, sier Elisabeth Lysfjord Barlaug, lederen av Framtiden i våre hender, Oslo studentlag.

Foto: Streikearrangørene.

Bilder og appeller

I tillegg til at streikerne la ut bilder som viste fram klimaengasjementet, ble det holdt appeller av lederne i Natur og Ungdom, KFUK-KFUM Global global, Spire og Framtiden i våre hender. Arrangørene forteller at hundrevis fulgte med på appellene.

– Der andre så at all aktivitet måtte opphøre så vi en mulighet til å drive klimakampen videre i solidaritet med denne nye helsekrisa. Vi må tenke helhetlig og heller ikke glemme den underliggende klimakrisa og de sikkert mange flere pandemier og kriser som klimaendringene kan medbringe føre til. Det haster å få på plass nødvendig klimahandling, sier Ole Jakob Bae Næss fra Spire Oslo.

Norske studenter med betydelig andel

Streiken 20. mars var internasjonal. De norske arrangørene opplyser at Fridays for Future digital har talt opp minst 750 streikere digitalt på fredag, men at de offisielle tallene ikke er klare. I tillegg kommer streikere «i land med lite smittevernsbehov som streiker som vanlig.»

– Med de siste norske tallene blir det minst over 850 som streiket digitalt. Det betyr at norske streikere utgjorde nesten 20 prosent av digitalstreikene, det er litt kult. Siden tellingen ikke er ferdig blir nok prosentandelen vi bidro med endel lavere til slutt, men viser bare hvor viktig at selv små land som Norge engasjerer seg også nå i karantenetider, sier Martin Skadal, leder i World Saving Hustle.

«Håper krisen kan gi nye perspektiver»

Studentene lover en stor streik til høsten som erstatning for den som ble flyttet over på nett. Før det skal de slutte opp under den store nasjonale streikedagen 24.april hvor man har målet om ny rekord i antall klimastreiker.

– Jeg håper at den krisen vi er i kan gi oss noen nye perspektiver. Vi har nå mulighet til å velge hvordan vi vil bygge opp igjen samfunnet, og da bør grønn omstilling prioriteres. Norge må legge til rette for mange nye klimajobber og en drastisk økning i klimafinansiering, hvis vi i det hele tatt skal ha en sjanse for å nå målene i Paris-avtalen. Derfor skal norske ungdommer streike digitalt 24. april, sammen med Greta Thunberg og den globale streikebevegelsen, sier Kristian Krystad, talsperson i KFUK-KFUM Global.

Foto: Streikearrangørene.

 

- Annonse -
Vil du annonsere her?