Etter lang koronapause ble det arrangert fysisk klimastreik fredag. I fire byer i Norge, og ett tettsted – Ås, ble det ropt ut klimaappeller av skolestreikende ungdommer.
FridaysForFuture: Foran Stortinget i Oslo var det anslagsvis 150 skoleelever og andre til stede. MDGs politikere Une Bastholm, Lan Marie Berg og Rasmus Hansson var blant dem som stilte opp. Ordfører i Oslo, Marianne Borgen (SV) var der også, og sa i sin appell:
– Vi vet at det er de sårbare i verden som rammes hardest, og vi vet hva som må gjøres. Tiden er over for å fortsette å snakke om det. Vi må nå si hva vi skal gjøre, og vi må gjøre det nå. Vi skal – og vi må – redde kloden, sa Borgen.
Oslo, verdens første utslippsfrie by?
Hun mente at Oslo denne uka kunne vise til at grønne drømmer av og til blir til realiteter:
– CO2-fangst og lagring på Klemetsrud-anlegget blir nå noe av. Økonomien er på plass, og i 2026 planlegges oppstart. Utslippene som vil bli rensa fra Klemetsrud-anlegget tilsvarer utslippene fra 200 000 biler årlig. Dette er et kjempestort klimaprosjekt som vil ha nasjonal og internasjonal betydning og gi erfaringer til andre, sa Borgen, som lovte at «vi som styrer denne byen jobber for at Oslo skal bli verdens første utslippsfrie by i 2030».
Til jubel fra folkemengden.
Får energi
Leder i Oslo Natur og Ungdom, Tale Løkeland Ryste, holdt arrangementet i Oslo sammen.
– Jeg syns det er bra oppmøte. Vi skal jo være her til klokka 14, så det kan jo hende det blir flere som kommer innom. Men foreløpig er jeg fornøyd, sa hun til Naturpress en halvtime ut i programmet.
– Det har ikke vært vanlig å organisere så store arrangementer på en stund. Men det er veldig gøy, og jeg merker at jeg får veldig mye energi av det.
– Legger krigen i Ukraina en demper på aksjonen?
– Ja, det vil jeg si, men samtidig klarer folk å fokusere på to ting samtidig, så det har ikke vært et veldig stort problem.
– Krig drives av fossil energi
Rådgiver i Greenpeace, og tidligere sentralstyremedlem i Natur og Ungdom, Andreas Randøy, er glad for at klimastreikerne igjen er aktive.
– Det er utrolig deilig at det er i gang igjen. Det er vel tre år siden det starta, men siden da har jo ikke politikerne greid å kutte utslippene. Det er bare å fortsette.
– Krigen i Ukraina har ført til økt politisk press for å øke olje- og gassaktiviteten, hva synes du om det?
– Det er rimelig frekt å bruke krig som unnskyldning for å øke produksjonen av fossil energi. Fossil energi driver krig i verden. Vi vet at klimaendringer vil føre til mer krig og konflikt. Norge er det landet i verden som er best egnet til å starte en grønn omstilling. Jeg skjønner godt at Europa trenger energi, men vi kan skaffe fornybar energi til Europa, ikke fossil energi.
– Men om det kommer en energikrise på kort sikt nå?
– Ingen tenker at vi stenger ned fossilproduksjonen på dagen. Men vi vil ha et grønt energiskifte. EU trenger energi nå, og det skal de få, i form av norsk gass. Men på sikt er også EU klare på at fossil energi skal fases ut. Det burde Norge være med på.
– Rike land bør stoppe med sin fossilproduksjon innen 2034, dersom 1,5 graders målet skal kunne nås, ifølge en ny studie. Hva er din kommentar?
– Det viser jo en avstand mellom norsk politikk og vitenskapen. Det er ikke plass til mer norsk olje og gass. Jeg må innrømme at det er urealistisk å tro at vi kan greie å fase ut all olje og gass innen 2034, men det sier først og fremst noe om hvor skakkjørt norsk oljepolitikk er akkurat nå. Vi forholder oss ikke til virkeligheten.
I tillegg til i Oslo, ble det fredag holdt klimastreiker i Bergen, Trondheim, Stavanger og Ås.