Ill.foto: Andrew Roberts, Unsplash.

Norsk elbilforenings årlige spørreundersøkelse blant elbilister, viser at flere norske elbilister allerede har brukt elbilen sin på ferieturer.

Pilene for elbil som feriebil peker oppover i flere sammenhenger.

43 prosent svarte i årets undersøkelse at de hadde brukt elbilen sin på ferieturer med minst én overnatting, mens 35 prosent svarte det samme i den tilsvarende undersøkelsen året før. En økning på åtte prosent siden i fjor. Antallet elbiler har også økt betydelig siden forrige undersøkelse, skriver Norsk elbilforening i en pressemelding.

– En fantastisk elbilsommer står foran oss. Det er rekordmange elbiler i Norge og nesten halvparten av landets elbileiere planlegger ferie med bilen sin, sier Christina Bu, generalsekretær i Norsk elbilforening.

– Stresstest for ladenettverket

Nær 48 prosent av elbilistene har planer om å dra på sommerferie med elbilen i 2020. 38 prosent sa at de ville dra på ferie med elbilen i Norge, mens syv prosent svarte at de planlegger å dra på elbilferie i Norden.

– Årets ferie blir en stresstest for ladenettverket i Norge. Det kommer til å bli køer, så jeg vil anbefale elbilister å unngå de travleste utfartsdagene. Selv om antallet hurtigladere øker, er det store lokale variasjoner. Utenfor hovedveinettet kan det være langt mellom hurtigladerne, og lengst nord i Norge er det altfor få, sier Bu i pressemeldingen.

Hun råder til å planlegge godt.

– Bruk gjerne ElbilAppen. Der får du oversikt over alle ladestasjonene i Norge og forslag til ladestopp basert på elbilen du kjører. Sjekk om det er lademuligheter på overnattingstedet og når du hurtiglader, stopp når bilen har ladet 80 prosent – det reduserer ladekøene og er bra for lommeboka.

Norsk elbilforening har 6 tips til en vellykket elbilferie:

  1. Tren på forhånd. Er du er helt fersk elbilist, er det lurt å trene litt på å hurtiglade før du reiser på ferie.
  2. Planlegg reiseruta. Du sparer tid og unngår stress om du planlegger reiseruta godt. Med ElbilAppen kan du både planlegge ruta og få forslag til ladestopp underveis, basert på hvilken elbil du kjører. Sjekk om det finnes alternative lademuligheter underveis – da unngår du forsinkelser dersom det er ladekø eller et ladepunkt ikke fungerer.
  3. Bidra til å redusere hurtigladekøen. Avslutt ladingen når du har nådd 80 prosent. De færreste har behov for å fullade batteriet de siste prosentene. Det tar lang tid, er dyrt – og vil fort skape unødige køer og frustrasjoner.
  4. Overnatt et sted hvor du har tilgang til lading. Det kan være langt mellom hurtigladerne utenfor hovedveinettet. Derfor er det lurt å sjekke om du kan lade bilen der du overnatter. Husk også at lading ofte tilbys ved for eksempel kjøpesentre, museer og fornøyelsesparker.
  5. Ha med deg egen ladekabel. På hurtigladestasjonene sitter kabelen fast i laderen, som på en bensinpumpe. Det er likevel lurt å ha med seg ladekabel til ladepunkter hvor ladingen går saktere, som ved nattlading. Ta med deg både en såkalt Type 2 kabel, og en kabel med vanlig stikkontakt i bagasjerommet.
  6. Gjør ladingen enklere med ladebrikke. Bruker du Elbilforeningens ladebrikke får du tilgang til ladestasjoner i hele Norge, Danmark og Sverige. Slik slipper du flere brikker og ytterligere apper.

- Annonse -
Vil du annonsere her?