Greta Thunberg og tre andre aktivister møtte Angela Merkel fredag. Foto: Instagram/Greta Thunberg.
- Annonse -
Frontrunner Publishing - enkel og effektiv avis på nett

Den svenske klimalederen Greta Thunberg tok på seg maske og ble med på en sosialt distansert klimaprotest i regi av Fridays for Future i Berlin, fredag.

Demonstrasjonen skjedde dagen etter at hun og tre andre ungdomsaktivister møtte den tyske rikskansleren Angela Merkel. Merkels regjering tok i juli over presidentskapet i Europarådet. Thunberg og Merkel diskuterte planetens krise.

Møtet som Thunberg og Luisa Neubauer fra Tyskland, samt de to belgiske jentene Anuna de Wever van der Heyden og Adélaïde Charlier, hadde med Merkel, fant sted nøyaktig på dagen to år etter at den første skolestreiken for klima ble holdt.

De fire aktivistene framhevet dette i en kronikk som ble publisert i The Guardian onsdag. Der skrev de også om planen om å dele med Merkel et åpent brev fra juli måned, hvor EU-ledere og globale ledere bes om å håndtere klimakrisen (#FaceTheClimateEmergency) Det åpne brevet er til nå undertegnet av 125 000 personer.

Om lag 100 aktivister gjentok kravet under demonstrasjonen i Berlin fredag. I tvitring med Merkel skrev Fridays for Future Berlin blant annet «diskusjoner må følges opp av handlinger – det er derfor vi går i gatene sammen!».

Etter et 90 minutter langt møte med Merkel uttalte Thunberg til journalister at «vi vil at lederne står fram, tar ansvar, og behandler klimakrisen som en krise.»

Den svenske tenåringen la til at aktivistene fra Fridays for Future vil at verdens ledere «våger å trå utenfor sine komfortsoner, og prioritere framtida vår nå, og være modige nok til å tenke langsiktig.»

Den amerikanske nettavisen Politico skrev, etter å ha sitert en tysk regjeringserklæring, at «gruppen diskuterte klimaprioriteringene til det tyske presidentskapet i Europarådet, EUs mål om å bli klimanøytral innen 2050, og tiltak for å øke EU-blokkens utslippsmål for 2030».

Nyhetsbyrået Reuters rapporterte slik:

«Talspersonen for regjeringen sa at Merkel og aktvistene var enige om at global oppvarming utgjør en utfordring for verden, og at industrialiserte land har et særlig ansvar for å håndtere det.

«Grunnlaget for dette er den konsistente implementeringen av Parisavtalen», sa talspersonen.

Den tyske regjeringen innrømte tidligere i uken at de ikke ville ha klart sine klimamål for 2020, hvis den økonomiske kollapsen grunnet koronapandemien ikke hadde ført til et kraftig fall i klimagassutslipp.»

Luisa Neubauer sa til journalister at Merkel «i det minste bekreftet at hun er villig til å få gjort ting mens de har presidentskapet … Men til sjuende og sist handler det om vanlige budsjetter, det handler om svært klare mål, det handler om tall og regnestykker og at vi trenger tiltak, mer enn store og fine ord.»

«Det ble svært klart at vi ser på situasjonen fra ulike perspektiver», sa Neubauer om klimakrisen, etter møtet. «Som fysiker (Merkel) forstår hun forskning. Som politiker forstår hun godt den politiske kompleksiteten bak striden. Spørsmålet er hvordan vi fyller ut gapet.»

De tyske aktivistene la til at «interessene til framtidige generasjoner må på et eller annet vis balanseres ut med interessene til dagens generasjoner – og det er en stor utfordring som vi på ingen måte benekter.»

Neubauer fortalte også at Fridays for Future mobiliserer en annen verdensomfattende streik neste måned, men at de tilpasser seg utfordringene som følger av pandemien.

«Vi pleide å streike som store masser i gatene, og i mange uker var dette utenkelig på grunn av koronaen, og fremdeles er dette en svært utfordrende oppgave», sa hun. «Vi lytter til forskerne og vi tilpasser. Vi flytter oss til steder hvor vi kan streike trygt – noen ganger digitalt, noen ganger i mindre antall i gatene».

«Vi har bestemt oss for å streike igjen, globalt og trygt, hvis mulig i gatene … vi mobiliserer akkurat nå for 25. september», sa Neubauer. «Klimakrisen har ikke slakket av på farten, den har eskalert. Vi trenger at folk krever aksjon, og dette er naturligvis det vi fortsetter å holde på med».

Kravene om snarlige tiltak i Berlin på fredag, ble gjentatt av andre skolestreikere rundt om på kloden. Noen deltok i den ukentlige, digitale Fridays for Future-protesten, grunnet koronaen, mens andre tok på seg maske og fulgte sikkerhetstiltak slik som streikerne i Tyskland.

«Dette er uke 80 i min #schoolstrike4climate men hører du etter?» tvitret Leah Namugerwa, en 16-åring fra Uganda. «Om du hører eller ei, vil jeg fortsette å gjøre det som er riktig for meg og framtidige generasjoner».


Denne artikkelen ble først publisert i Common Dreams, og er republisert i Naturpress i henhold til CC-Attribution-Share Alike 3.0 License.

- Annonse -