Vipe. Foto: Anders Heien, Norsk Ornitologisk Forening.
- Annonse -
Frontrunner Publishing - enkel og effektiv avis på nett

Derfor skal du gjenoppdage håndboka og lære deg mer om naturen:

Sommeren 2020 har Norges befolkning vært på reisefot i eget land. Det sies at NAFs veibok er Norges mest populære reisebok (med god grunn), men til neste år skal du oppgradere reisen ytterligere- og ta med deg Fugleguiden når du legger ut på veien. For fuglene våre er viktigere enn du visste, og kunnskapen om dem skal sette deg i bedre stand til å erfare verden (intet mindre!)

Julie Messel er journalist og litteraturviter. Hun produserer journalistikk om konsekvenser av klimaendringer for norske og internasjonale medier. Messel driver Grønt pressekontor og Grønn leseliste, og mottar støtte fra Fritt Ord. For Naturpress skriver hun omtaler og kritikk av litteratur og tekstuttrykk som omhandler naturen og jordas bæreevne.

Det viktigste først: Fuglebestanden verden over synker. Det liker ingen.

Allerede for flere år siden varslet forskere at 450 millioner fugler er forsvunnet fra Europa de siste 30 årene. I Nord-Amerika er det snakk om flere milliarder fugler, som av ulike grunner er gått tapt.

Årsakene er flere, og det er ikke bare snakk om global oppvarming og klimaendringer, selv om det antakeligvis må ta bære en stor del av ansvaret.

Reduksjon av våtmarker, og endringer i landareal der fugler oppholder seg i lengre tid og på trekk, handler også om utvikling og utbygging. Vår tids endring av landbruket mot en mer ensrettet drift, bærer også sin del av skylda. Men fuglebestanden verden over er i stor endring, og det skal du ta på alvor.

Bevaring av naturen er ikke bare noe vi skal snakke om, eller overlate til større aktører, det er noe vi selv skal bidra til. Den beste måten å gjøre det på er å prioritere den, lære den å kjenne, oppholde deg i den, observere den og få med deg hva som skjer. Det du er glad i beskytter du (forhåpentligvis).

De seneste årene har litteraturen om naturopplevelser fått en real oppsving. Og godt er det! For vi er mange som liker å være i naturen, selv når vi sitter på trikken, på hjemmekontoret, i sofaen (eller venter på at fotballtrenignen i Kåffa-hallen skal bli ferdig! Håndboka ( den om sopp, blomster, fugler, moser, lav, trær etc.) bør nå også få sin renessanse. Og håndboka kan komme i flere varianter!

Forrige uke var jeg på sopptur med hunden min. Jeg hadde ikke med kurv, men måtte bruke t-skjorta til å bære (se grønnleselistes instagram for bevis). Jeg var egentlig på tur, ikke på sopptur, men jeg kom over et felt med kantareller, slik du bare gjør annenhvert år.

På vei inn i skogen gikk jeg gjennom en åker. Jeg stoppet opp da jeg så et rådyr og en kalv bykse gjennom åkeren. Kalvens hode så jeg såvidt, opp og ned gjennom aksene. De forsvant inn i skogen bak meg. Foran meg, i den andre enden av åkeren ble jeg var på en rådyrbukk som hoppet inn fra skogsveien, gjennom åkeren mot trærene. Da den var vel inne i skogen, hørte jeg noen voldsomme brøl, en slags rauting. Hva var det? Jeg ble nervøs, tok bikkja i litt kortere bånd. Så hørte jeg rautingen igjen. Det var nesten som et brøl. Det kunne ikke være det lille smekre rådyret? Var det en elgku der inne? Jeg begynte å synge høyt, slik at dyret – hvilket enn det var, skulle høre meg, så jeg ikke skulle komme uforvarende på det. Jeg ristet det etterhvert av meg ( men ikke før det var gått tjue minutter!).

Noen dager senere skulle jeg lese for 6- åringen. Etter tre bøker om gravemaskiner og Ferrariens oppbygning tryglet han om en fjerde bok. Jeg lot meg overtale (igjen) og trakk fram en fra bokhylla: Verdens dyrelyder. Vi bladde oss gjennom dovendyret, helvetesrotte, sjimpanse. Og så der, mitt i en håndbok jeg aldri trodde jeg skulle elske: Rådyrbukkens vræl. Det var det eksakt samme jeg hadde hørt i typisk østlandsk blandingsskog noen dager tidligere. Vi leste og lyttet oss gjennom tjue dyr til: Inga problem, sa jeg til sønnen min, selv om klokka snart var 22.

Håndboka kan lære deg noe du ikke får på mobilen – det finnes sikkert en haug med fugleapper). Bokas taktile form, der du kan bla deg gjennom og reise på tur og bli kjent Norges fugler, er unik. Du trenger ikke se lundefuglen med egne øyne med en gang, du kan drømme deg dit. Neste gang du går langs en åker, så vet du at vipa er rødlistet i Norge, neste gang du er ute i båt – se etter måker, alle norske sjøfugler er rødlistet.

Neste gang du ser trærne på nabotomta ligge felt: Bruk tid på å forestille deg hvem som bodde i de gamle trærne som nå ligger på bakken.


Artikkelen ble først publisert på bloggen Grønn leseliste.

- Annonse -