Smøla vindpark. Foto: Møre og Romsdal Fylkeskommune.

Prosjektet som kartlegger mulighetene er ventet å være ferdigstilt før nyttår.

– Vi ønsker kompetanseheving om konsekvensene av ulike former for elektrisitetsproduksjon, som grunnlag for at kommunene og andre kan ta gode valg i fremtiden, sier prosjektleder Per Oterholm i Møre og Romsdal fylkeskommune.

Det er rådgivningsselskapet COWI og Institutt for energiteknikk (IFE) som skal undersøke mulighetene for å kombinere vindparken på Smøla med et større solkraftanlegg.

COWI og IFE utreder både samfunns- og bedriftsøkonomiske sider. I pressemeldingen sies det at analysen i sum skal «bidra til å bygge kompetanse om potensial for produksjon av elektrisitet fra solenergi, og muligheten til å etablere større solcelleparker i regionen». Kompetansen kan også benyttes som grunnlag for etablering av mindre anlegg, heter det videre.

Kontroversielt vindkraftanlegg

Vindkraftanlegget på Smøla fikk konsesjon i 2003, og er blant de kontroversielle utbyggingene som ble møtt med motstand. BirdLife Norge mener anlegget har hatt store konsekvenser for fuglelivet, og aldri skulle vært bygd. I løpet av de tre første årene ble 26 havørner funnet drept av turbinene, og i 2019 hadde dette tallet steget til minst 100 individer. Hekkebestanden har sunket fra 10-11 par til 1-2 par, og mange andre fuglearter rammes også hardt, ifølge organisasjonen, som anfører at naturverdiene på Smøla var betydelige og godt dokumenterte før utbygging av vindturbinene.

Nå kan naturen på Smøla altså komme til å få solkraftanlegg i tillegg til vindturbiner.

Tre scenarioer

Prosjektleder Nils Rusås Ruud i COWI sier at de skal undersøke tre ulike scenarioer for solparken der de ser på hvordan nettkapasiteten i området påvirker utbygging av solkraft i samspill med vindkraft. 

- Annonse -

– Det kan for eksempel være at vi ser et behov for batterier som en løsning for lagring av energien når det ikke er kapasitet i strømnettet. Det fine med å opprette en solpark hvor det allerede er en vindpark er at man ikke legger beslag på mer areal, og at de to energikildene kan utfylle hverandre, sier Ruud.

COWI vil også undersøke hva slags konsekvenser en solpark vil ha for miljøet og forsyningssikkerheten i området, samt ringvirkninger for lokalsamfunnets arbeidsplasser og skatteinntekter. 

Ifølge COWI produserer Møre og Romsdal om lag 60 prosent av elbehovet sitt selv. Elektrisitetsproduksjon fra solenergi vil bidra til å styrke kraftsikkerheten i regionen, redusere CO2-utslipp og gi økt tilgang til fornybar energi, skriver selskapet.

Dette skal utredningen gi svar på i løpet av 2022: 

  • Energipotensialet ved ulike utbyggingsomfang i vindparken
  • Konsekvenser for kommuneøkonomi
  • Hvor mange arbeidsplasser utbyggingen medfører i etablerings- og driftsfasen
  • Hvilke miljøkonsekvenser utbygging og drift medfører
  • Om det kan være aktuelt å lagre noe av elektrisiteten, for eksempel i form av hydrogen eller på batteri
- Annonse -
Vil du annonsere her?