Equinor satser på storskala havvind i Japan

Direktør for forretningsutvikling i Nye Energiløsninger i Equinor, Jens Økland. Foto: Equinor.

Sammen med to andre selskaper skal de legge inn et felles bud i Japans første storskala havvindauksjon, som skal settes i gang av japanske myndigheter.

De to andre selskapene i samarbeidet er Jera og J-Power, begge japanske.

– Japan har stort potensial for å kunne utvikle et marked for havvind, sier direktør for forretningsutvikling i Nye Energiløsninger i Equinor, Jens Økland (bildet).

– Landets ambisjon er å øke andelen av fornybare energikilder fra dagens 15-16 % til om lag 22-24 % innen 2030. Dette innebærer blant annet et mål om 10 GW vindkraft for å møte landets klimaambisjoner og bli mer energiuavhengig. Dette innebærer spennende muligheter både innenfor bunnfast og flytende havvind ettersom havet utenfor Japan er dypere enn i andre deler av verden. Equinor er ledende innen utvikling av flytende havvind og vi har den nødvendige kompetansen og teknologien til å bidra langsiktig i å realisere Japans ambisiøse havvindplaner, sier Økland.

Ambisiøs fornybar-partner

Jera er et 50-50 joint venture mellom TEPCO Fuel & Power, et heleid datterselskap av Tokyo Electric Power Company, og Chubu Electric Power, som ble stiftet i april 2015.

Jera er det eneste japanske medlemmet i Ocean Renewable Energy Action Coalition, et nettverk av globale selskaper og organisasjoner innen havvindindustrien. Selskapet har ambisjon om å bli globalt ledende innen fornybar energi, heter det i en artikkel på nettstedet MarketScreener.

J-Power er et energiselskap som har vært involvert i både vannkraft og kullkraft, men er i dag blant annet Japans nest største vindkraftprodusent, og driver landbaserte vindparker i Japan. J-Power har også eierinteresser i havvindprosjektene Hibikinada i Japan og Triton Knoll i Storbritannia, opplyser Equinor. J-Power har stått bak byggingen av et atomkraftverk i Ohma i Japan, men som har hatt betydelig forsinket oppstart.

– Kan være i drift innen 2025

Det er områdene Yurihonjo og Noshiro utenfor det japanske prefekturet Akita som er øremerket for å bygge ut havvind av de japanske myndighetene, opplyser Equinor.

Ifølge Equinor er områdene som er egnet for bunnfaste havvindparker på henholdsvis 400 MW og 700 MW. Auksjonen forventes å starte i løpet av de kommende månedene, og selve budgivningen finner sted seks måneder etter at auksjonen har åpnet.

Kunngjøring av resultatene forventes mot slutten av 2021, og mulige vindparker vil kunne komme i drift etter 2025, skriver Equinor.


- Annonse -
Vil du annonsere her?