Et forbud kan fjerne 1,9 mrd enheter av disse i året, bare i Norge. Foto: Naturpress.

Miljødirektoratet anbefaler å forby flere engangsprodukter i plast fra og med juli neste år.

Anbefalingen er sendt til Klima- og miljødepartementet.

Engangsproduktene som vil omfattes av et slikt forbud er bestikk, tallerkener, sugerør, rørepinner, ballongpinner og bomullspinner. Dessuten foreslår MD forbud mot take-away matbeholdere og drikkebegre som er laget av isopor (ekspandert polystyren).

– Hensikten med forbudet er å bidra til mindre forsøpling av plast i naturen og forhindre at plasten havner på avveie og skader dyr som får den i seg. Vårt forslag samsvarer med krav i EUs direktiv om plastprodukter, sier Ellen Hambro, direktør for Miljødirektoratet.

Et forbud kan fjerne 1,9 milliarder enheter i året

Fra en utredning som konsulentselskapet Mepex har gjort på oppdrag for direktoratet, går det fram at forbudet kan redusere bruken av slike engangsprodukter i Norge med 1, 9 milliarder enheter i året.

Miljødirektoratet anfører at engangsproduktene som foreslås forbudt, relativt enkelt kan erstattes med andre engangsprodukter i andre materialer, eller materialer som kan brukes om igjen.

Flere reguleringer kan komme

Miljødirektoratet opplyser at de har mottatt høringsinnspill fra i alt 13 bransjeorganisasjoner, miljøorganisasjoner og aktører i næringslivet. Høringsinnspillene gir bred støtte til forslaget, forteller MD.

Klima- og miljødepartementet har fått tilsendt en plan fra MD for å vurdere ytterligere reguleringer av plastprodukter, som også vil ta hensyn til EUs direktiv om plastprodukter.

MD utreder nå, etter oppdrag fra KLD, andre virkemidler for flere plastprodukter, blant annet mulige merkekrav og nye ordninger for utvidet produsentansvar for en rekke engangsprodukter.


 

- Annonse -
Vil du annonsere her?