Olje og energiminister Tina Bru og klima- og miljøminister Sveinung Rotevatn på pressekonferansen. Foto: Eirin Larsen/Statsministerens kontor.
- Annonse -
Frontrunner Publishing - enkel og effektiv avis på nett

Regjeringen la mandag fram planen for finansiering av CCS-anlegg (karbonfangst og lagring) ved Norcem/Heidelbergs cementfabrikk i Brevik i Telemark.

I prosjektet, kalt «Langskip», skal staten spytte inn 25 milliarder kroner, hvorav 17,1 mrd skal dekke to fangstanlegg og lagringsanlegg. 8 milliarder skal finansiere 10 års driftskostnader.

Olje- og energiminister Tina Bru kaller det for det største klimaprosjektet i Norge noensinne.

Skuffelse over at Klemetsrud ikke fikk samme støtte

Når anlegget er i drift, og innfanget CO2 plasseres under havbunnen i  Nordsjøen, vil 400 000 tonn utslipp av klimagassen fjernes hvert år. I tillegg skal også forbrenningsanlegget på Klemetsrud i Oslo støttes av regjeringen med tre milliarder til investering og drift. At Klemetsrud ikke får flying start av myndighetene med tilsvarende støtte som Norcem, utløste mandag både kritikk og skuffelse.

Arbeiderpartiets klimapolitiske talsperson, Espen Barth Eide, mener Norcem-støtten vil bidra til viktig teknologiutvikling, skape nye arbeidsplasser og redde gamle.

– Vi er tilsvarende skuffet over at de ikke går videre med Klemetsrud. Vi mener det er viktig å videreutvikle teknologien både for sementindustri og avfallshåndtering, sier Barth Eide til E24.

For at realisering av Klemetsrud-prosjektet skal kunne skje, vil midler fra EUs innovasjonsfond være nødvendig.

«Norge kan bli sentral faktor i Europas avkarbonisering»

Nyheten om CCS-satsingen i  Norge refereres i mange utenlandske medier mandag. Reuters har gasskraftanlegget på Mongstad som i sin tid feilet, med som bakteppe i sin omtale av «Langskip» :

«Norge vil finansiere to tredjedeler av et storsskala prosjekt for å fange og lagre CO2 – landets andre forsøk på å kutte drivhusgassutslipp i en plan som tidligere har blitt omtalt som det oljeproduserende landets månelanding».

Finansnettstedet Forbes skriver «at SINTEF og NTNU har arbeidet i 35 år med å finne CCS-løsninger, så det er flott å se disse vitenskapelige arbeidene bli tatt videre mot det neste steget for iverksettelse».

Avisen TodayNewsPost kaller det norske CCS-prosjektet for «en flott nyhet for klimaet».

En rekke bransje- og energinettsteder omtaler prosjektet. Et av dem, EnergyPost.eu siterer analytiker Tshin Ilya Chardayre på at selv om Norge hviler tungt på sin olje- og gassavhengighet, kan vi bli en sentral faktor i puslespillet som skal løse Europas avkarbonisering.

Positiv Holm

Her hjemme blir nyheten godt mottatt av blant andre Marius Holm, leder i miljøstiftelsen Zero:

– Dette er et stort skritt i riktig retning. Det er veldig bra for sementindustrien internasjonalt at Norge investerer i Norcems sitt fangstanlegg. Produksjon av sement står for fem prosent av de globale CO₂-utslippene, så her går Norcem og Norge foran og viser at det er mulig, sier Holm, ifølge E24.


 

- Annonse -