CEO i franske Total, Patrick Pouyanné. Foto: Skjermdump / Unsplash.

CEO i Total, Patrick Pouyanné, kom med uttalelsen under en digital konferanse mandag denne uka.

Konferansen handlet om at 62 olje- og gasselskaper, deriblant Equinor og franske Total, har blitt enige om et nytt rammeverk, OGMP 2.0, for rapportering av metanutslipp. OGMP er et frivillig initiativ for å redusere metanutslipp innen olje- og gassektoren. Det ledes av administreres av av UNEP, FNs miljøprogram, EU-kommisjonen og Environmental Defense Fund (EDF).

Pouyanné utdypet ikke hva han mente med «investeringer i Arktis». Total er aktør i prosjekter nord for polarsirkelen, men selskapet er ikke engasjert i felter nord i Barentshavet, opp mot det såkalte iskantområdet. Total er rettighetshaver i Snøhvit- og Tornerose-feltene som ligger i Barentshavet sør, og i Hammerfest LNG.

De 62 selskapene har aktører som BP, Equinor, Italgas, Shell, Total og Uniper blant seg. Tilsammen representerer gruppen om lag 30 prosent av verdens olje- og gassproduksjon.

Skal bli lett å se om selskapene kutter eller ikke

I den nye avtalen har selskapene blitt enige om å rapportere – og kutte – metanutslipp på en betydelig mer transparent måte. Det dreier seg om lekkasjer av metan fra produksjonsfeltene, og fra ledningsnettet. I tillegg til at det skal bli lett for alle å lese om selskapene oppfyller forpliktelsene sine, er det nedfelt ambisjoner om 45 % kutt i utslippene innen 2025, og reduksjon med minst 60 % innen 2030.

Metan har 80 ganger større evne til å kapsle inn varme i atmosfæren enn CO2, og nyere satelittdata tyder på at lekkasjer fra olje- og gassektoren er betydelig større enn det man tidligere har trodd.

Equinor jobber med nye teknologier på feltet

Pressetalsmann Erik Haaland i Equinor sier i en e-post til Naturpress at Equinor har vært en aktiv bidragsyter i utarbeidelsen av OGMP 2.0.

- Annonse -

– Vi har satt som ambisjon å være et ledende selskap i de grønne skiftet og ha nettonullutslipp innen 2050. Allerede er Equinors metanutslipp blant de laveste i industrien og vi jobber aktivt med å redusere utslippene ytterligere. Vår ambisjon for metanutslipp er å nå nær null, erklærer Haaland.

Equinors standpunkt er at gass vil være en viktig bidragsyter i omleggingen av energisystemene, understreker Haaland.

– Gass er en trygg og stabil energi som kan komplementere fornybar energi, og som også kan konverteres til hydrogen med karbonfangst og -lagring. For å redusere metanutslippene er det viktig at hele verdikjeden jobber mot samme mål og det tror vi dette samarbeidet vil bidra til, sier han.

Haaland opplyser at Equinor allerede jobber med utvikling og implementering av nye teknologier for å identifisere og redusere metanlekkasjer, blant annet ved bruk av avansert sensorteknologi, bruk av droner og FLIR-kamera.

Betydningen av metanutslipp på oppvarmingen

I følge International Energy Agency (IEA) kan omtrent tre fjerdedeler av metanutslippene reduseres med teknologien som finnes i dag, og nær halvparten til null nettokostnad. Å redusere metanutslipp fra energisektoren med 90% vil fjerne 0,2 grader Celsius fra forventet global temperaturøkning innen 2050, ifølge IEA.

Å redusere fossile metanutslipp med 75 prosent kan ifølge UNEP forhindre opptil 6 gigaton utslipp av karbondioksidekvivalenter årlig – nesten ti prosent av planetens klimagassutslipp i 2019, inkludert endring av arealbruk.

UNEP og EU-kommisjonen er også i ferd med å fullføre planene om å opprette et uavhengig internasjonalt metanutslippsobservatorium (IMEO).

Inger Andersen, administrerende direktør i FNs miljøprogram, understreker at felles innsats må til.

– For å vinne kappløpet om netto nullutslipp trenger vi alle om bord. Vi trenger ambisiøse tiltak fra olje- og gassindustrien. UNEP er forpliktet til å støtte innsats som reduserer metanutslipp, og vi anerkjenner ledelsen til selskaper som har sluttet seg til et slikt ambisiøst rammeverk for metanrapportering. Vi ser frem til å se handlinger som gjør forpliktelser til faktisk utslippsreduksjon.


 

- Annonse -
Vil du annonsere her?