Slik kan testanlegget se ut. Illustrasjon: Moss Maritime.

Planen er å bygge et flytende testanlegg utenfor Frøya i Trøndelag på sensommeren 2021. Equinor kaller det verdens første testprosjekt for flytende sol i røff sjø.

– Hvis vi lykkes her, kan vi lykkes alle steder, sier Hanne Wigum, leder for teknologienheten som jobber med vindkraft og solenergi i Equinor.

Frøya kommune er involvert i planlegging av testanlegget, og Equinor har nå søknad til behandling hos NVE. Anlegget kommer til å ha en størrelse på 80×80 meter og vil ha en høyde over havoverflaten på under 3 meter. Planen er at anlegget skal testes ut i minst ett år. Prosjektet er et samarbeid mellom Equinor og teknologiselskapet Moss Maritime.

Hanne Wigum, leder teknologienheten som jobber med vindkraft og solenergi i Equinor. Foto: Equinor.

Mest interessert i værforholdenes påvirkning

Equinor opplyser at hensikten med testanlegget ikke først og fremst er å finne ut hvor mye energi det kan produsere, men hvordan værforholdene påvirker anlegget. Som testområde er Frøya svært godt egnet, skriver selskapet.

– Frøya kommune har vært en god samarbeidspartner for oss. Vi har fått til avtale med netteier, slik at strømmen vi produserer kommer inn i strømnettet på Frøya. I tillegg er det en stor fordel for oss med nærhet til vårt forskningssenter i Trondheim, samt kompetansen som finnes hos forskningsinstituttet Sintef og NTNU, sier Wigum.

Frøya-ordfører Kristin Furunes Strømskag kommenterer slik:

– Det er svært spennende at Frøya velges som vertskommune for uttesting av nye fornybare energikilder, som solenergi. Med våre naturgitte forutsetninger er vi en god lokasjon for fullskala testanlegg innenfor forskning og utvikling, sier hun.

Tester ut også i Nederland og på Sri Lanka

Equinor er fra før involvert i et flytende solprosjekt på Sri Lanka. Her tester man et konsept på et stille vann for å se på hvordan man kan produsere mest mulig energi. I tillegg er Equinor med på et prosjekt i Nederland hvor det testes tre ulike konsepter med flytende sol på en innsjø. Selskapet sier at dette gir viktig kunnskap om robustheten og forutsigbarheten i produksjonen under tøffere forhold enn steder flytende sol driver energiproduksjon i dag.

– Vi velger å gjennomføre flere forskningsprosjekter i parallell fordi veksten innenfor fornybar energi går så raskt. Det gjør at det er viktig å skaffe oss mest mulig kunnskap om dette så tidlig som mulig, sier Wigum.

Equinor har ikke tatt noen beslutning om å produsere energi fra flytende solceller, utover forskningsprosjektene, opplyser selskapet.


- Annonse -
Vil du annonsere her?