Ledige stillinger
Ledige stillinger

Industrikjemper har fått 25 milliarder i utslippsstøtte, men kutter lite

Det har så langt ikke vært noen krav til at CO2-kompensasjonen brukes til klimatiltak.

Del denne artikkelen:
- Annonse -
Bestill ved fra Jeløy Ved

Equinor, Hydro, Elkem, Heidelberg, Eramet og Yara er på en lite flatterende liste som Dagens Næringsliv har utarbeidet.

De ti selskapene som forurenser mest på land i Norge, står for en firedel av landets klimautslipp, sluker like mye av strømmen og går samtidig med solide overskudd, skriver Dagens Næringsliv.

Siden 2013 har de ti selskapene – hvor seks av dem er utenlandsk-kontrollert – fått nesten 25 milliarder kroner i statsstøtte, viser en oversikt som avisen har utarbeidet.

De ti selskapene det gjelder er Equinor, Hydro, Elkem, Heidelberg, Eramet, Yara, Gassco, Alcoa, Ineos og Wacker.

Samlet har disse selskapene redusert utslippene med 7 prosent siden 2013, men flere har samtidig kuttet i produksjonen, særlig Equinor og Alcoa. Bare halvparten har i løpet av ti år redusert utslippene noe særlig mer enn produksjonen.

Kritikk fra skatteutvalget

Den økonomiske støtteordningen til kraftkrevende industri skal kompensere for høyere strømpris som skyldes europeiske CO2-kvoter. Hensikten er å hindre at kraftkrevende industri flytter fra Norge til land med færre klimakrav og lavere strømpriser.

Det har så langt ikke vært noen krav til at CO2-kompensasjonen brukes til klimatiltak, slik kravet er i flere andre land. Flere kritikere har derfor innvendt at den norske ordningen gir industrien milliarder i støtte uten å stille krav til at pengene brukes til utslippsreduserende tiltak.

Da Skatteutvalget la fram sin rapport i 2022, var de sterkt kritiske til ordningen, og foreslo at den ble avviklet, men senest i mars i år ble det inngått en ny avtale med regjeringen og industrien og fagbevegelsen.

Yara har kuttet mye

Et av selskapene som er på DNs liste er Yara i Porsgrunn. Selv om kunstgjødselfabrikken er blant Norges største på CO2-utslipp, er bedriften samtidig blant dem som faktisk har klart å kutte mye. Siden 2005 er utslippene redusert med 60 prosent, samtidig med at produksjonen er økt med 22 prosent, ifølge konsernsjef Svein Tore Holsether, som uttaler seg i en sak på NRK.

Tidligere i sommer åpnet Yara et nytt anlegg for produksjon av ammoniakk med hydrogen, det som kalles grønt hydrogen. Det skal være det største i Europa i sitt slag.

– Yara er en av våre stoltheter i industrien. De går nå foran med å produsere ammoniakk med hydrogen og er med på å kutte CO2-utslipp. Dette er et eksempel på å kutte utslipp og skape jobber, uttalte statsminister Jonas Gahr Støre (Ap), da han åpnet det nye anlegget 10. juni.


Del denne artikkelen:

Lignende artikler

FØLG

2,065FansLik
732FølgereSosiale medier
1,652FølgereSosiale medier
- Annonse -

SISTE NYTT