Bildet er fra en demonstrasjon mot oljerørledningene Keystone XL og Dakota PL i 2017. Foto: Pax Ahimsa Gethen / Flickr / Creative Commons, Attribution-NonCommercial-ShareAlike 2.0 Generic (CC BY-NC-SA 2.0). (Image is slightly cropped).
- Annonse -
Frontrunner Publishing - enkel og effektiv avis på nett

Påtroppende president i USA, Joe Biden, planlegger angivelig på innsettelsesdagen å oppheve en føderal tillatelse for bygging av Keystone XL-rørledningen i USA.

Miljøvernere sier det vil utgjøre en stor seier for planeten, og noe som skjer takket være år med uoppslitelig motstand mot et prosjekt for «skitten energi».

CBC News rapporterte søndag at ordene «opphev tillatelsen til Keystone XL-rørledningen» vises på en liste over planlagte tiltak, og som antas å offentliggjøres på dag 1 i Bidens presidentskap. Biden innsettes med edsavleggelse onsdag. Tilbakekallingen av Keystone XL-tillatelsen skal være blant flere miljørelaterte tiltak som Biden planlegger å gi ordre om i løpet av sin første arbeidsdag.

På listen er også gjeninnmelding av USA i Parisavtalen.

– En stor seier for Lakota og urfolk som har stått i front, og for vannvernere. Intet av dette hadde vært mulig uten dem, sier Nick Estes, innbygger i Lower Brule, tilhørende Sioux-stammen og assisterende professor i amerikanske studier ved University of New Mexico. Han tvitret uttalelsen som svar på Bidens rapporterte plan for Keystone XL, et tjæresandprosjekt til 8 milliarder dollar som Trump-administrasjonen gjentatte ganger har forsøkt å fremme, trass i juridiske komplikasjoner og utbredt motstand på grasrota.

Kendall Mackey, kampanjeleder i 350.org, uttalte sent søndag kveld at det å forhindre bygging av Keystone XL-rørledningen i USA ville være et viktig tegn på at Biden «lytter, tar grep og holder løftene sine til mennesker og planeten».

– Beslutningen om å stanse Keystone XL-rørledningen første dag på kontoret, gir presedens for at alle tillatelser må bestå en klimatest og at urfolks rettigheter må respekteres, sa Mackey. – Vi forventer at administrasjonen kommer med lignende kunngjøringer om Dakota Access Pipeline og Line 3. Vi feirer denne store seieren og bevegelsen vår, for å holde fossilt brensel nede i bakken.

– Ved at Keystone XL reverseres viser Biden at han står på samme side som stammenasjoner, bønder, gårdbrukere og mange lokalsamfunn hvis levebrød ville blitt ødelagt av denne skitne rørledningen, fortsatte Mackey.

Nyhetene om Bidens plan for innsettelsesdagen ble møtt med protester fra ledende høyreorienterte kanadiske politikere som Jason Kenney fra Alberta. Søndag truet Kenney med rettslige skritt hvis Biden følger opp planen om å trekke tilbake tillatelsen til Keystone XL, som eies av det Canada-baserte selskapet TC Energy. I mars i fjor, som Common Dreams rapporterte, forpliktet regjeringen i Alberta seg til å delta i finansieringen av rørprosjektet, med rundt 1,1 milliarder dollar.

– Jeg er dypt bekymret over rapporter om at den innkommende administrasjonen til den valgte presidenten Joe Biden kan komme til å oppheve tillatelsen – gitt av presidenten – for grenseovergangen til Keystone XL,» tvitret Kenney, et svar som øyeblikkelig ble sterkt kritisert av klimaaktivist.

I et siste forsøk på å redde det sterkt forsinkede Keystone XL-prosjektet, skal TC Energy ifølge Wall Street Journal angivelig ha forpliktet seg til å bruke 1,7 milliarder dollar på sol-, vind- og batteriprosjekter for å drifte det delvis ferdige rørledningssystemet på over 300 mil mellom Alberta, i det vestlige Canada, og Texas.

Et forsøk på å beskrive Keystone XL som et miljøvennlig og bærekraftig energiprosjekt ble raskt latterliggjort av en journalist, som beskyldte TC Energy for «desperat å forsøke å sette «leppestift på grisen sin».

Dallas Goldtooth, en talsperson for kampanjen Keep It in the Ground, et miljønettverk for urfolk, sa som svar på Bidens plan om å tilbakekalle tillatelsen for Keystone XL, at «samfunnene våre har kjempet mot KXL i over et tiår, i søla og i domstolene. «

– Vi dannet en utrolig kraftig og usannsynlig allianse, og vi ga aldri opp, sa Goldtooth. – Jeg vil vente på at blekket er tørt før jeg slipper jubelen løs, men dette føles bra.


Denne artikkelen ble først publisert av Common Dreams under CC-lisens. Oversatt av Kjetil Aasmundsson.

- Annonse -