Borgarting lagmannsrett slo i desember 2019 fast at felling av ulveflokkene Julussa og Osdalen i sin tid var ulovlig, og at myndighetene har senket terskelen for å skyte mer ulv enn det lovverket gir dem anledning til.
Både WWF Verdens naturfond og staten anket avgjørelsen i lagmannsretten videre til Høyesterett, som onsdag denne uka tar fatt på behandlingen.
Trass i at WWF altså fikk viktig medhold i lagmannsretten, har organisasjonen ment at dommen «ikke svarer på de viktige spørsmålene om naturens rettssikkerhet i et større perspektiv, og på hvilket ansvar staten har for å ta vare på alle truede arter som hører hjemme i Norge.»
– De ville dyrene i verden er redusert med 68 prosent
– På bare 50 år har mengden ville dyr i verden gått ned med i gjennomsnitt 68 prosent. Da kan vi ikke stå og se på at Norge ikke tar sitt juridiske og moralske ansvar for å ta vare på en art som er kritisk truet og som hører hjemme her, sier generalsekretær Karoline Andaur i forkant av rettssaken.
Organisasjonen frykter at dommen i lagmannsretten kan bety at naturforvaltningen på andre områder går usikre tider i møte.
– Vi frykter konsekvensene for all sårbar natur hvis ulveforvaltningen kan få lov til å sette presedens for naturforvaltningen ellers. Når ulven kan holdes nede på et varig kritisk truet nivå, hva hindrer staten fra å gi andre arter samme behandling i framtiden? spør Andaur.
– Norge har ansvar for alle arter og all natur
Det var høsten 2017 at WWF gikk til søksmål mot staten, ved Klima- og miljødepartementet, med påstand om at den norske rovdyrforvaltningen strider mot Grunnloven, naturmangfoldloven og Bernkonvensjonen. I første runde i Oslo tingrett tapte WWF. Ulven er totalfredet og står oppført som kritisk truet på den norske rødlisten.
WWF-leder Andaur peker på at saken handler om mer enn ulv.
– Retten må ta stilling til hvilke forpliktelser Norge har for å ta vare på alle arter og all natur som hører hjemme i Norge. Derfor er saken som kommer opp for Høyesterett viktig, sier Andaur.
Saken er berammet til å vare til 9. mars, og dommen ventes i slutten av april.