Bildet er fra Halden-reaktoren. Foto: IFE. Lisens: CC BY SA 3.0.

MDGs landsmøte gjorde lørdag et vedtak om atomenergi som har skapt uro i partiet. Medlemmer forteller om at de gråter, og noen snakker om utmelding.

I vedtaket støtter MDG forskning på atomteknologi. Selv om nestleder Arild Hermstad understreker overfor NTB at partiet ikke har gått inn for atomkraft i Norge, er det mange medlemmer – og flere av toppolitikerne i partiet – som reagerer negativt.

Det var et knapt flertall, 103 mot 97, som gjorde vedtaket, som Hermstad kaller en referanse til FNs klimapanel.

– FNs klimapanel slår fast at vi ikke kan nå 1,5 graders-målet uten kjernekraft. Essensens i landsmøtevedtaket er at MDG vil «opprettholde og videreutvikle Norges miljøer innenfor utdanning og forskning på moderne atomreaktorteknologi». Vi støtter altså norsk forskning på kjernekraft, sier Hermstad.

– Alene blant grønne i Europa

Truls Gulowsen er en av dem som reagerer negativt, og kaller det som skjedde et «sjokkvedtak».

– MDG blir dermed eneste europeiske grønne parti med denne ukritiske holdningen. Det er et overraskende, trist og historieløst vedtak, selv om det neppe får konkrete konsekvenser nå. Heldigvis kan det også snus over tid. Jeg angrer sterkt på at jeg ikke brukte energi og taletid på å snakke mot forslaget i debatten, men hadde ingen tro på at en sånn kursendring ville bli vedtatt, skrev han på Facebook i går.

Rasmus Hansson kaller det et forhastet og uklokt vedtak, med en signaleffekt som partiet burde blitt spart for. Men han mener realiteten i vedtaket er lite farlig.

– Det er ja til litt fortsatt forskning, skriver han i en Facebook-tråd, og legger til at er feil å spre et inntrykk av at partiet sa ja til atomkraft.

Dette er det sveitsiske atomkraftverket Gösgen-Däniken. Foto: Patrick Federi / Unsplash.

Debatten på landsmøtet blir av noen kalt lite klargjørende, og det blir advart mot å legge for mye i vedtaket.

Viser til realitetene og forsvarer vedtaket

En av dem som forsvarer vedtaket, er Svein Hammer.

«Gitt de realitetene vi står overfor, der klima- og naturkrisene vokser i omfang, og der det ikke finnes noen vilje verken i politikken, økonomien eller blant folk flest til å redusere energibehovet – vel, da har jeg litt vanskelig for å forstå at vi ikke skal holde forskningen igang, parallelt med at vi grønne mennesker jobber videre for å rette kritikk mot det vekstbaserte framskrittet som eneste løsningsspor. Jeg tror på det å være både realist og idealist, ikke bare det siste», skriver han i en FB-tråd.


Kjære leser, når du først er her: Naturpress har ingen millionærer i ryggen, og vi er er helt avhengig av støtte fra våre lesere. Å bli abonnent koster kun 83 kroner i måneden hvis du kjøper for ett år. Pengene går direkte til mer og bedre miljøjournalistikk. DU får tilgang til alt innhold. Velkommen!

- Annonse -
Vil du annonsere her?