Foto: Phil Roeder / Flickr / CC / Agência Brasil / CC / Unsplash.

I en hardtslående video lagt ut på Twitter advares USA på det sterkeste mot å forhandle med Brasils president Jair Bolsonaro om klimatiltak.

Det er urbefolkningsorganisasjonen APIB – Articulação dos Povos Indígenas do Brasil – som med dette forsøker å få Biden-administrasjonen til å avstå fra å ta Bolsonaro inn i det gode selskap. USAs president Joe Biden har invitert et 40-talls statsoverhoder til et digitalt klimatoppmøte i neste uke. Bolsonaro er en av de inviterte.

– Vi kjenner til at Det Hvite Hus lager en hemmelig avtale med Bolsonaro. Ikke la denne mannen forhandle om framtiden til Amazonas, sier oppleseren i videoen, som har gått viralt siden den ble lagt ut mandag.

Ifølge den amerikanske nettavisen Mother Jones skal det pågå samtaler og forhandlinger mellom amerikanske og brasilianske myndigheter. Brasils miljøvernminister Ricardo Salles skal sammen med flere andre av sine regjeringsmedlemmer ha møtt USAs utenriksminister John Kerry. Kerry er også USAs spesialutsending for klima.

Forhandlingene mellom USA og Brasil skal dreie seg om økonomisk bistand fra USA i milliardklassen, penger som er øremerket tiltak mot avskoging, og avbøtende tiltak for sektorer og mennesker som er rammet.

«Hvilken side er du på?»

Urbefolkningsorganisasjonen APIB mener Brasils representanter, Bolsonaro især, mangler enhver troverdighet i denne sammenheng.

«Vi brasilianere må advare deg», sier gruppen henvendt til Joe Biden. «Ikke stol på Bolsonaro» [ … ] «Han erklærte krig mot oss, mot urbefolkningen, mot demokratiet. Han sprer Covid, løgner og hat.» [ … ] «Dette er saken, herr president – det er enten Amazonas eller Bolsonaro. Du kan ikke få begge deler. Hvilken side er du på?», spør stemmen i Twitter-videoen.

Det USA-initierte klimatoppmøtet skal holdes 22. april, på Earth Day. Parallellt med dette holdes et tredagers arrangement av miljønettverket EarthDay.org, der temaet er Restore Our Earth. Også dette arrangementet er digitalt, og starter med et ungdomstoppmøte, «Earth Uprising», der blant andre Greta Thunberg, Alexandria Villaseñor og Licypriya Kangujam deltar.


- Annonse -
Vil du annonsere her?