I et av de visuelle oppsettene "drukner" en aktivist i olje, men får betaling for å fortsette status quo. Equinor-banner strategisk plassert i bakgrunnen. Foto: Marius WG.

I det såkalte mai-opprøret til Extinction Rebellion ble det holdt aksjoner i Oslo, Bergen, Kristiansand, Trondheim og Stavanger.

Ulike visuelle uttrykk ble kombinert med sivil ulydighet (se bildet over).

Equinor ble viet ekstra oppmerksomhet, og i Oslo troppet aksjonistene opp utenfor hovedkvarteret på Fornebu og gjennomførte sine stunt. Gruppen melder at 18 personer ble arrestert av politiet, og at de ble ilagt store bøter.

Denne gangen har gruppen fått støtte fra forfatter og sosialantropolog Thomas Hylland Eriksen.

I en video som er spilt inn en av de siste dagene, og som er lagt ut på Facebook-sidene til Extinction Rebellion Ung, stiller han spørsmålet hvorfor «Extinction Rebellion er viktige, nødvendige og kontroversielle».

Svaret han gir er at det ikke først og fremst handler om at gruppen driver med sivil ulydighet.

– Hovedsaken er at Extinction Rebellion pirker i selve grunnfjellet i det kollektive selvbedraget vi lever under. Troen på at vi kan fortsette omtrent som nå, og at det kommer til å gå bra fordi «de finner en løsning», sier Hylland Eriksen.

«Tusen takk – vi tar det med oss videre»

Hylland Eriksen mener det er en tydelig forskjell på hvordan myndigheter og næringsliv svarer på kritikk i dag; vennlig og forståelsesfullt, sammenlignet med da han selv var ung på 80-tallet.

– Da var de sinte, og vi var lurvete frikere. Nå svarer de «tusen takk, vi tar det med oss videre». Da vet vi at vi har oppnådd ingenting. Derfor trenger vi sterkere lut for å sprenge lydmuren, for å bli hørt og kanskje få en effekt.

– For det er et faktum – vi står på kanten av stupet, og vi er i ferd med å ta et langt skritt fremover, sier Hylland Eriksen.

Thomas Hylland Eriksen. Foto: Skjermdump / XR Ung.

– Vi må tenke annerledes, om økonomi, det gode liv, livskvalitet, og hva som betyr noe her i verden. Og det haster.

– Vekst og bærekraft er ikke mulig

Forklaringen på hvorfor det skjer så lite når vi vet så mye er enkel, mener Hylland Eriksen.

– Det er fordi vi lever komfortable liv i vår del av verden, og også i andre deler av verden. Bedre helse, høyere levealder, bedre muligheter. Men det er nøyaktig de samme forutsetningene som gjør dette mulig, som undergraver framtidige generasjoners muligheter til å ha de samme livene. Og det er fryktelig vanskelig å tenke den dobbeltheten. Vi skal både være bærekraftige og ha vekst. Det går ikke – det er ikke mulig.

Han legger skylden på et økonomisk system og en politisk elite som forplikter seg til evig vekst. Medisinen han foreskriver er slik:

– Vi må kjøle ned, skalere ned, senke tempoet. Men det kommer ikke til å skje av seg selv, vi trenger alarmklokker. Og det er der Extinction Rebellion kommer inn, avslutter han.


Kjære leser, når du først er her: Naturpress har ingen millionærer i ryggen, og vi er helt avhengig av støtte fra våre lesere. Å bli abonnent koster kun 83 kroner i måneden hvis du kjøper for ett år. Pengene går direkte til mer og bedre miljøjournalistikk. DU får tilgang til alt innhold (+sakene).

Abonnent allerede? Tusen takk!

- Annonse -
Vil du annonsere her?