Ill.foto: Unsplash / Ørsted.

DNV skal utvikle beste praksis for biodiversitet, av oppdragsgiveren Nordisk energiforskning.

– Vi vil studere en rekke havvindprosjekter og se hvordan erfaringer herfra kan tilpasses nordiske forhold. Det skal bygges ut mye i Nordsjøen og Østersjøen de nærmeste årene, og da er det viktig å ha et godt rammeverk for ta vare på naturen, sier Marte Rusten, prosjektleder og miljørisikoekspert i DNV, i en pressemelding.

Nordiske ministere får rapporten

Oppdraget til DNV gjelder for alle faser av offshorevindprosjekter, og resultatene skal legges fram under Nordisk ministerråd i september i år.

– Nordiske myndigheter og industri trenger gode prosesser for å sikre at utbygging av fornybar energi ikke belaster sårbare økosystemer. Vårt håp er at rapporten vil engasjere interessenter og hjelpe dem til å ta langsiktige og bærekraftige beslutninger, sier Marton Leander Vølstad, rådgiver hos Nordisk Energiforskning.

Jan Egil Sæberg, områdedirektør for energidelen til DNV i Norge og Eurasia, sier at prosjektet blir lagt merke til internasjonalt.

– Jeg tror dette vil fungere som en inspirasjon for å etablere beste praksis innen bærekraftig vindkraft også andre steder i verden, sier Sæberg.

– Kan true marine arter

«Havvind regnes som en viktig del av Norges og Nordens grønne omstilling. Samtidig kan utbygging av offshorevindanlegg være en mulig trussel mot det biologiske mangfoldet til havs», heter der i meldingen. Det refereres til WWF-rapporten «Living Planet Report» fra 2016, om at marin biodiversitet ble redusert med 36 % fra 1970 til 2012.

- Annonse -

Olje- og energidepartementet har åpnet opp to havområder for produksjon av fornybar energi. Disse er Utsira Nord, som ligger vest for Haugesund, og Sørlige Nordsjø II som grenser mot danske havområder.

Naturvernforbundet: – Vi må lære av feilene fra land

I forbindelse med at Regjeringen denne uka legger fram veileder for havvindutbygging i norske hav, maner Naturvernforbundet til forsiktighet og ber om mer kunnskap.

Naturvernforbundets landsstyre vedtok i helgen en uttalelse om havvind.

– Utbygging av vindkraft på land har ført til enorme konflikter med natur og naturbaserte næringer. Konsesjonssystemet har vist seg å være helt utilstrekkelig for å håndtere miljøhensyn og hensyn til andre næringer. Vi trenger et bedre system denne gangen, sier leder i Naturvernforbundet, Truls Gulowsen.

Naturvernforbundet frykter at en uvettig havvindutbygging kan få store konsekvenser for allerede sårbare arter og økosystemer i havet. Havområdene er utsatt for et enormt press, særlig fra klimaendringer, fiskeri, olje- og gassvirksomhet, oppdrett, forurensning fra landbruk og industri, og det planlegges dumping av enda mer gruveavfall.

Foreslår ventepause med nye havvindområder

Organisasjonen minner om at vi de siste årene har vært vitne til en dramatisk nedgang i viktige bestander av fisk og sjøfugl: «For eksempel har antallet lundefugl falt kraftig, blant annet på grunn av overfiske av silden som lundefuglene spiser. Til tross for dette ligger Norge langt etter målet om 30 % vern av marine arealer som regjeringen går inn for», skriver Naturvernforbundet, som mener føre-var-prinsippet må være gjeldende.

– Dette er ikke tiden for å åpne nye områder til havvindutbygging. Det trengs mer kunnskap om effektene av havvindutbygging på arter og økosystemer, og det trengs tilstrekkelige vern av havområdene. Regjeringen bør vurdere en midlertidig ventepause før nye havområder åpnes for vindkraft, mens de får på plass et helhetlig kunnskapsgrunnlag, sier Gulowsen.

Naturvernforbundet mener en rask og rettferdig utfasing av petroleumsvirksomhet må starte denne høsten Men det er redusert forbruk, energisparing og energieffektivisering som må være viktigst for at vi skal nå våre klimamål. understrekes det.

– Norge har fortsatt et betydelig potensiale for energisparing i bygg, transport og industri, og ENOVAs midler burde i første rekke gått til ENØK-tiltak. Det er mye fornybar energi som kan hentes ut ved strategisk satsing på energieffektivisering, sier Gulowsen.

Fem prosjekter

Totalt sju fageksperter innenfor biologi og havvind skal bidra i havvindstudien til DNV, som skal høste erfaringer fra minst fem nordeuropeiske prosjekter i deres levetid. Denne kunnskapen skal vurderes opp mot nordiske forhold når det kommer til alt fra naturforhold og truede arter til nasjonale politiske føringer.

– Et av områdene vi skal se på er hvordan prosjektene har kommunisert med interessegrupper som fiskerinæringen og miljøorganisasjoner. Vi kommer til å intervjue en rekke av disse for å finne ut om de opplever å ha blitt hørt. Her kan det ligge nyttig lærdom for fremtidig havvindutbygging, sier Marte Rusten i DNV.


- Annonse -
Vil du annonsere her?