Siden juni har en til dels uensartet gruppe med aksjonister holdt leir i Kvalsund. Formål: Å hindre igangsettingen av anleggsarbeidet til Nussirs kobbergruve.
Så langt har aksjonistene, som opptrer som privatpersoner, lykkes i sitt forsett. Et par forsøk på å få i gang anleggsmaskinene har blitt effektivt blokkert. Og politiet har de ennå ikke sett noe til, selv om rykter går om at et besøk ikke er så langt unna. Det er for tida om lag 30 personer i leiren, og det skjer stadig en utskifting av mannskapet.
– Vi kommer til å være her helt til valget, sier en av aksjonistene, Maria Refsland, til Naturpress.
Kobbergruven til Nussir skal bli verdens første elektrisk drevne, og kobberet som skal utvinnes er det blant annet stort behov for i elbiler og vindturbiner. Flere komponenter i det grønne skiftet, vil mange beskrive det som.
Protestene handler mest om den planlagte dumpingen av gruveavfallet under utvinningen. Men Nussir har fått alle tillatelser. Kommunestyret har sagt ja.
Mener massene vil spre seg i fjorden
Aksjonistene er uenige i deler av konsekvensanalysen. De tror ikke på påstanden fra Nussir om at de har teknologien til å holde massene på plass i søkket som skal brukes. Massene vil spre seg utover i sjøen og gjøre skade, hevder Refsland.
– Men mange felt berøres her, sier hun. – Vi har å gjøre med en viktig laksefjord, gruvedriften med kraftlinjen rammer samiske interesser, og det handler om press på store naturverdier generelt. Havforskningsinstituttet sier at livet i fjorden vil bli ødelagt. Ingenting kan rettferdiggjøre dette.
Om klimaargumentasjonen sier hun:
– Man skal ikke behøve å ødelegge natur for å nå klimamålene, istedet skal man gjøre to ting samtidig – redde naturen OG klimaet.
Woie: – Naturen tåler ikke totalbelastningen
Leder i Natur og Ungdom, Therese Woie, har deltatt i leiren i Kvalsund tidligere i sommer. Hun understøtter Refsland.
– Effekten av klimaendringer er en enorm tilleggsbelastning for økosystemer og fiskebestander. Naturen tåler ikke totalbelastningen i dette prosjektet. Her kan vi støtte oss på lovgivningen, sier Woie.
Ny informasjon som foreligger må tas hensyn til, mener hun. Hun sikter blant annet til invasjonen av pukkellaks som brer om seg i kyststrøkene i regionen, og også trekker sørover. Dette presser en allerede sterkt presset villaksestamme som i høst trolig vil bli rødlistet.
Ifølge Woie vil dessuten også kysttorsken bli skadelidende av gruvedumpingen fordi deponiområdet overlapper gyteområdene.
Hun mener myndighetene reelt sett er på deres side, og at det bør telle selv om rekkefølgen av vedtak går i mot dem:
– I Granavolderklæringen til regjeringspartiene går man bort fra sjødeponi. Men da var tillatelsene til Nussir gitt.
Skal holde leiren fram til valget
Nå forbereder aksjonistene seg på å holde stand i leiren fram til valget. Utsiktene til at en ny regjering kan snu kortene, er håpet. Målet til naturvernerne er at saken kommer opp på ny at og tillatelsen til Nussir trekkes tilbake.
Konsernsjef i Nussir, Øystein Rushfeldt, har gitt klar beskjed om at det i så fall vil utløse søksmål mot staten.
I leiren i Kvalsund er kampviljen usvekket. Og de har støtte fra lokale folk i området.
– Vi bor på et jorde og vi har stadig naboer innom på besøk som slår av en prat. De gir oss utstyr, mat og ved, sier Maria Refsland.
Naturpress har kontaktet Nussir med spørsmål til denne saken, men ikke fått svar. NRK melder onsdag at Nussirs konsernsjef Øystein Rushfeldt advarer aksjonistene om at regningen kan komme til å ramme hver enkelt aksjonist.
Når du først er her: Naturpress har ingen millionærer i ryggen, og vi er helt avhengig av støtte fra våre lesere. Å bli abonnent koster kun 83 kroner i måneden hvis du kjøper for ett år. Pengene går direkte til mer og bedre miljøjournalistikk. DU får tilgang til alt innhold (+sakene).