Klimaendringene er her og nå, forteller FNs sjette klimarapport, som har gitt vår hjemlige valgkamp et nytt taktskifte. Bakgrunnsfoto: Canva.

Den globale gjennomsnittstemperaturen har steget med 1,1 grad siden førindustriell tid. Klimaendringene har ført til mer ekstremt vær over hele kloden og endringer i klimasystemene. 

Vi ser kraftigere og hyppigere nedbør, økt tørke og issmelting. Dette er ikke en dyster spådom om noe som kan skje i framtida. Dette skjer her og nå, ifølge FNs klimapanels sjette hovedrapport, som ble offentliggjort mandag 9. august.

Rapporten satte i gang en umiddelbar dreining av valgkampen her hjemme. At rapporten fylte nyhetssendingene mandagen den ble offentliggjort er ikke overraskende. Utviklingen dagene og ukene etterpå derimot, viser at rapporten har satt en støkk i norske velgere:

Torsdag 12. august fortalte Miljøpartiet De Grønne at de opplevde en medlemsstrøm – hele 1.700 nye medlemmer hadde meldt seg inn i partiet siden mandagen. 22. august har tallet økt til 2.500 nye medlemmer. Poll of Polls viser på sin gjennomsnittsberegning av meningsmålinger at MDG ligger på rekordhøye 5,4 prosent, et hopp på 0,9 prosentpoeng fra forrige måned. MDG har ikke vært under sperregrensen på fire prosent siden mars 2021, ifølge meningsmålingene.

Tilsvarende har Senterpartiet rast på målingene. Nå viser Poll of polls et gjennomsnitt på meningsmålingene på 15,0 prosents oppslutning for Sp, som lå på et gjennomsnitt på 19,0 prosent i mars. 

AnnonseLedige stillinger

Klimaendringene var hovedtema da NRK arrangerte partilederdebatt i Arendal mandag 16. august. Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum fikk etter debatten gjennomgående kritikk for å være sur og gretten den timen debatten varte. Borte var fliret han er så kjent for.

Vedum har i lang tid framsnakket behovet for diesel i distriktene og snakket ned elbilene i Oslo-bobla – alltid med et stort smil om munnen. Denne taktikken har han holdt seg til, selv om den ikke alltid er i tråd med eget partiprogram: – Vedum har gjort det til en kunst å fremstille Sps klimapolitikk som dårligere enn den er, skriver VG-kommentator Tone Sofie Aglen16. august. Men Vedums taktikk var plutselig ikke lenger samstemt med folkets bekymring etter FNs klimarapport. Det kjente Vedum-fliret forsvant. 

«Klimaperspektivet mangler fullstendig», er selve overskriften når Vårt Land den 25. august anmelder boken til Jan Bøhler og Trygve Slagsvold Vedum. Anmelder Erling Rimehaug må stille seg i køen av kritikere som har slaktet boka om Vedum og Bøhler. 

«Deilig med lukten av ekte drivstoff», skrev Frp-leder Sylvi Listhaug på sin Facebook-side i juli. Fremskrittspartiet har levert enkelt lave bunnmålinger i valgkampen så langt. Carl Ivar Hagen er uten sjans til stortingsplass etter halvering av oppslutningen i Oppland. Rett skal være rett, Poll of polls holder Frp på et gjennomsnitt over 10 prosent i august.

Mens Listhaug lukter på bensin så lukter det enda kraftigere regjeringsskifte etter FNs klimapanels rapport. Hva vi i Norge stemmer den 13. september er alene ikke avgjørende for om verden når 1,5 eller 2-gradersmålet. Nei, vi kan ikke redde verden alene. Men mest sannsynlig vil redusert norsk oljeeksport medføre reduserte globale utslipp, skriver 12 samfunnsøkonomer i en kronikk i Aftenposten 22. august.

24. august kom 33 av våre mest kjente forfattere med et opprop mot klimaendringer og naturtap: – Vi har en følelse av å ha kniven på strupen, sier Maja Lunde til VG. Lunde har blant annet skrevet bestselgeren «Bienes historie». Blant de 33 forfatterne og kunstnerne som har underskrevet oppropet finner vi også Anne Holt, Jo Nesbø, Karl Ove Knausgård, Vigdis Hjort og Helene Uri.

Oljeavhengige Norge har fått en kraftig beskjed; FNs klimapanel forteller oss at klimaendringene er her, og det haster med tiltak. FNs generalsekretær António Guterres ber om at det blir slutt på leting etter mer olje og gass. Mye tyder på at flere norske velgere enn noen gang er enige i den beskjeden. 

FN-panelets sjette hovedrapport har gitt oss et taktskifte for norsk klimapolitikk kun uker før valgdagen. Klima kan avgjøre sammensetningen av vårt neste Storting.


Når du først er her: Naturpress har ingen millionærer i ryggen, og vi er helt avhengig av støtte fra våre lesere. Å bli abonnent koster kun 83 kroner i måneden hvis du kjøper for ett år. Pengene går direkte til mer og bedre miljøjournalistikk. DU får tilgang til alt innhold (+sakene).