Knølhval i svevet. Foto: Navin75, CC BY SA 2.0.
- Annonse -

På 1960-tallet var bestanden av knølhvaler i Sørishavet nesten utradert på grunn av massiv hvalfangst.

Nå er det igjen store flokker med hval på sommerbeite.

Estimatet er at det er rundt 24.500 knølhvaler på sommerbeite bare i området rundt Sør-Georgia og Sør-Sandwich-øyene, skriver Havforskningsinstituttet.

– Dette er en skikkelig gladnyhet. Vi ser her at bestanden i det sørlige Atlanterhavet er i sterk vekst, og at hvalene tar tilbake sine tradisjonelle sommerbeiter rundt disse øyene, sier forsker Bjørn Krafft i Havforskningsinstituttet.

Fra tidlig på 1900-tallet og fram til 1950-tallet ble over 27.000 knølhvaler skutt i fangsten i området. De ble også jaktet på under vinterbeitet nær Brasil. Bestanden ble nesten utradert.

I 1966 ble det innført et generelt fangstforbud mot knølhvaler. Totalt anslår man nå at det er over 43.000 bardehvaler av ulike slag på sommerbeite i Sørishavet – deriblant knølhval.

Knølhvalene finnes i alle hav. Den kan bli 70 år gammel, og de voksne hunnene får en enkelt kalv hvert andre eller tredje år.

- Annonse -

Knølhval er en bardehvalart i familien finnhvaler. Hodet og kantene av forlemmene er besatt med iøynefallende, vortelignende utvekster eller «knøler», som arten har fått navnet sitt etter. Den kan bli 16–17 meter lang og 30–40 tonn tung.


- Annonse -