Christina Fjeldavli er styremedlem i La Naturen Leve. - Vi er trygge på at Motvind Norge ikke inviterer Alliansen mer, sier hun. Foto: Privat / Skjermdump, Motvind Norges hjemmesider.

I dag, lørdag 4. september, holder vindkraftmotstandere en markering utenfor Stortinget. Noen politikere har falt fra som appellanter etter at det ble kjent at Motvind Norge slapp partiet Alliansen til på et møte i begynnelsen av august.

Motvind Norge har i ettertid tatt avstand fra det som skjedde, og beklaget sendrektighet. Men både Rasmus Hansson (MDG) og Ola Elvestuen (V) har trukket seg fra arrangementet i Oslo lørdag. Bellona-leder Frederic Hauge har bedt de andre politikerne som var tilmeldt om å trekke seg, for det han kaller «Motvind Norge’s manglende evne til å rydde opp i sitt forhold til Alliansen».

Leder for partiet Alliansen, Hans Jørgen Lysglimt Johansen, er kjent for høyreekstreme standpunkter og rasistiske uttalelser. Filter Nyheter har dokumentert koblinger mellom Alliansen og nynazistiske miljøer i Norge; blant annet har de ført opp personer knyttet til Den nordiske motstandsbevegelsen på sin valgliste for 2021.

I skrivende stund er Bjørnar Moxnes (Rødt), Sylvi Listhaug (FrP) og Per Olaf Lundteigen (Sp) fortsatt oppført som appellanter under markeringen i Oslo, mens Kirsti Bergstø (SV) og Trine Lise Sundnes (LO og Ap) er borte.

Rasmus Hansson skriver på sin Facebook-side: «Det er bra at Motvind i en uttalelse har tatt avstand fra krefter som holder til uakseptabelt langt ute på høyresida i politikken og har beklaget at avklaringen har tatt tid, men for MDG kommer avklaringen i seneste laget til at vi deltar i markeringen lørdag 4. september».

I en tweet lørdag opplyser Filter Nyheter at Alliansen og Hans Jørgen Lysglimt Johansen eksplisitt ble bedt om å forlate markeringen som pågår i Oslo. Diskusjoner oppstod mellom arrangørene og Alliansen-kandidat Stig Andersen.

Erkjenner konflikter

Det er ikke bare vennligsinnet omgang med høyreekstreme partier Motvind Norge har å stri med i sin historikk. Organisasjonen har vært preget av uro og konflikter. Nestleder i Motvind Norge, John Fiskvik, erkjenner dette.

– Det er ikke noen tvil om at vi har brukt mye ressurser på konfliktene. Men innad i Motvind Norge er ikke dette et problem i dag, sier Fiskvik til Filter Nyheter.

– Kjenner oss trygge

En av de andre miljøorganisasjonene som også jobber mot vindkraftutbygging i Norge er La Naturen Leve (LNL). Styret i organisasjonen besluttet fredag ettermiddag at de skulle være med på Oslo-markeringen, trass i uroen de siste dagene.

– Det skjer på bakgrunn av Motvind Norges beklagelse. Vi kjenner oss trygge på at Motvind Norge ikke vil invitere Alliansen til sine arrangementer igjen. Vi er ikke arrangører for 4. september-markeringen, sier styremedlem i LNL, Christina Fjeldavli (bildet), til Naturpress.

Fjeldavli presiserer at La Naturen Leve skrev brev til Motvind Norge og Motvind SørVest kort tid etter at de fikk vite om Buheii-campen der Alliansen deltok. LNL var der hverken arrangør eller økonomisk bidragsyter. I brevet står det:

«Vi registrerer at partiet Alliansen ble invitert til Buheii-campen 6.-8. august. Videre registrerer vi at Motvind Norges leder Anne Baardvik forsvarer at denne invitasjonen ble sendt, inne på Facebook-siden «Nei til naturødeleggende vindkraft i Norge». Vi har også lagt merke til at Motvind Sørvest viser til Alliansen i en tweet. Alt dette ser vi på som beklagelig».

– Vil være bevisste på hvem som inviteres

Fjeldavli utdyper:

– Selv om vi spesialiserer oss på vindkraftmotstand, kan vi ikke være likegyldige eller nøytrale i møte med de fremmedfiendtlige holdningene som Alliansen assosieres med. Vi har et samfunnsansvar utover det å kjempe imot naturødeleggende vindkraft. Derfor vil La Naturen Leve i framtida være svært bevisste på hvilke grupperinger som inngår når vi inviterer eller inviteres inn i tilsvarende samarbeid. Når det gjelder samarbeid med politiske partier, vil vi vurdere å kun invitere til partier som er representert på Stortinget. 

Vindkraftmotstanden i Norge er preget av mange grupperinger, mer og mindre formelle, og med varierende oppslutning. For uinnvidde kan det synes som et forvirrende og sprikende bilde.

– Naturvernere stemples lett som en gruppe. Sterke økonomiske krefter er tjent med at vindkraftmotstanden svekkes. Denne Buheii-saken ble nok dessverre «en gavepakke» for vindkraftpådrivere, sier Christina Fjeldavli som i dag holder appell på Eidsvolds plass.


- Annonse -
Vil du annonsere her?