Bildet er fra tørken i Namibia i 2018-2019. Foto: Dumbassman, CC BY-SA 4.0.
- Annonse -
Frontrunner Publishing - enkel og effektiv avis på nett

Lavere jordbruksproduksjon, vannmangel, stigende havnivå og andre konsekvenser av klimaendringer kan drive 216 millioner mennesker på internflukt innen 2050.

Den advarselen kommer Verdensbanken med i nye rapporter om følgene av klimaendringer.

Banken ga i 2018 ut en rapport som dekket effektene på migrasjon i Latin-Amerika, Sør-Asia og Afrika sør for Sahara, der det ble spådd at 143 millioner mennesker ville drives på flukt.

Den nye rapporten dekker også Øst-Europa og Sentral-Asia, Nord-Afrika, Øst-Asia og stillehavsområdet og øker tallet på mennesker på flukt til 216 millioner mennesker, ifølge Jürgen Vögele, som er bankens visepresident for bærekraftig utvikling.

Vögele gjør det klart at prognosen ikke er skrevet i stein.

– Hvis landene nå begynner å redusere utslippene, lukker igjen gap i utviklingen, gjenoppretter vitale økosystemer og hjelper folk til å tilpasse seg, kan migrasjonen internt reduseres med 80 prosent, til 44 millioner mennesker, sier Vögele.

Men hvis ingenting gjøres, kan det oppstå «hot spots» med klimamigrasjon etter hvert som folk forlater områder som ikke lenger kan gi dem levebrød, sier han.

Dette kan ha store konsekvenser for vertslandene, som ofte er uforberedt på store migrasjonsstrømmer.

Verdensbanken mener at opptil 86 millioner mennesker kan bli interne migranter i Afrika sør for Sahara, 49 millioner i Øst-Asia og stillehavsområdet, 40 millioner i Sør-Asia, 19 millioner i Nord-Afrika, 17 millioner i Latin-Amerika og 5 millioner i Øst-Europa og Sentral-Asia.

(©NTB)


- Annonse -