– Når så mange ikke klarer å oppfylle minimumsregelverket er det alvorlig, sier Kaja Efskind, kommunikasjonsrådgiver i Dyrevernalliansen.
– Mange av bruddene som er oppdaget er på områder som er viktige for grisens primærbehov, helse og velferd, som nok vann, behandling av syke og skadde dyr, strø og rotemateriale, sier Efskind.
Mattilsynet har funnet brudd på regelverket i 54.8 % av dyreholdene de har undersøkt i denne perioden. Av 168 tilsyn ble 28 av produsentene gitt et hastevedtak, altså vedtak som det er nødvendig å gjennomføre umiddelbart.
Mattilsynet hevder imidlertid at få av funnene kan betegnes som alvorlige.
Har sett bilder
Dyrevernalliansen trekker i denne sammenhengen fram avsløringene i NRK Brennpunkt i juni 2019, der uverdige forhold i norske svinefjøs ble dokumentert. Nok en gang er det alvorlige brudd som kommer fram, to år senere, ifølge Dyrevernalliansen, som har fått innsyn i både rapporter og bilder.
– Flere av tilsynsrapportene anser vi som veldig alvorlige, spesielt tatt i betraktning at tilsynskampanjen har vært varslet og at næringen har lovet bedring. Det burde vært en selvfølge at alle oppfyller kravene i minimumsregelverket.
Uenige om definisjonene
Dyrevernalliansen reagerer på at Mattilsynet avviser at mange av funnene er alvorlige.
– Hvis Mattilsynet er avhengig av å komme inn i et fjøs med flere døde dyr for å betegne noe som et alvorlig brudd har vi et kjempeproblem. Det er definitivt alvorlig dersom ikke grisen får strø, rotemateriale eller vann i bingen. Mattilsynets definisjon av alvorlige brudd er vår definisjon på dyretragedier, sier Efskind.