Illustrasjonsfoto. Bildet har ikke tilknytning til noen av deponiene i artikkelen. Foto: Maol / Flickr / CC.

Tilsyn utført av Statsforvalteren siden april har avdekket store mangler ved driften ved flere av anleggene.

Det er Statsforvalteren som selv bruker dette uttrykket etter å ha utført tilsyn på 6 aktive og 2 nedlagte deponi. Alle er deponi for ordinært avfall.

Statsforvalteren skriver at flere av deponiene som er i drift mangler kompetanse om reglene for mottak av avfall til deponi. Dette gjør at det er usikkert om avfallet oppfyller kravene for deponering på et ordinært deponi.

Et av de generelle ankepunktene til Statsforvalteren er at mange anlegg ikke driver renseanlegget for sigevann på en optimal måte.Flere av renseanleggene blir tilført store mengder rent vann som heller burde vært ført utenom renseanlegget, ifølge Statsforvalteren. Ved tilførsel av større vannmengder enn anlegget er dimensjonert for, blir rensingen av sigevannet dårligere.

Ser alvorlig på avvikene

Et av deponiene som hadde tilsyn er Svartasmoget i Fitjar, driftet av Sunnhordland interkommunale miljøverk (SIM). Her fant inspektørene 7 avvik og 1 merknad.

SIM deponerer her avfall som ikke oppfyller mottakskriteriene, og som har mangelfull basiskarakterisering. Lagring av avfall på deponiet skjer ikke i tråd med vilkårene for anlegget, og oppsamling, overvåking og håndtering av sigevann er ikke i samsvar med løyve.

Videre konstaterer Statsforvalteren at det er mangler ved overvåkingen av anlegget, og at virksomheten ikke har tilstrekkelig oversikt over deponiutviklingen. SIM klarer heller ikke å sørge for at utslipp fra deponiet er lavest mulig, og endelig slår rapporten fast at risikovurderingen har mangler.

I november 2019 var det brann i deponiet på Svartasmoget.

Eide deponi, driftet av Frantzefoss Gjenvinning AS, fikk en mangelliste lignende den til Svartasmogen, men med 8 avvik. Statsforvalteren ser «alvorlig på alle avvikene», står det i rapporten.

Det er tilsammen 22 virksomheter i Vestland som har tillatelse til deponidrift. Statsforvalteren følger opp deponieierne fra denne tilsynsrunden og ber dem om tilbakemelding på funnene. Det planlegges å komme tilbake på nye tilsyn neste år for å sikre at oppfølgingen er tilfredsstillende, melder Statsforvalteren.


- Annonse -
Vil du annonsere her?