CO2-utslippene fra forbrenning av naturgass motvirkes med økt fangst og lagring i Dag Harald Claes' framtidsvisjon. På bildet forbrenningsanlegget på Klemetsrud i Oslo. Foto: Bjørtvedt / Wikimedia Commons / Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 .

EU sier nei til Fortums søknad om milliardstøtte til CO2-fangst på Klemetsrud i Oslo. Dermed må selskapet nok en gang ut på pengejakt.

– Vi er overrasket, såpass må jeg kunne si.

Det sier CCS-direktør Jannicke Gerner Bjerkås i Fortum til NTB etter at det tirsdag ble klart at Fortum Oslo Varmes avfallsforbrenningsanlegg på Klemetsrud i Oslo ikke er blant de sju prosjektene som er valgt ut til å få støtte fra EUs innovasjonsfond.

Fortum søkte opprinnelig om 3 milliarder kroner i støtte fra fondet, men reduserte i sommer summen til 1,8 milliarder kroner for å øke sjansen for å få tildelt støtte.

Men EU-kommisjonen lot seg ikke overbevise.

– Det var veldig skuffende, sier Bjerkås.

– Det er et tilbakeslag, det er det ingen tvil om. Men det er ikke slutten, forsikrer hun.

Trenger 4 milliarder

EU-kommisjonens avslag betyr at selskapet nok en gang må ut på jakt etter alternativ finansiering.

– Vi kommer til å jobbe videre. Men vi må da se på hvordan vi kan komme i mål på annen måte, sier Bjerkås til NTB.

Ett alternativ er å søke EU på nytt. En ny tildelingsrunde i innovasjonsfondet er allerede i gang, med søknadsfrist i mars.

Et annet alternativ er at den norske stat øker sitt bidrag til prosjektet.

Men Bjerkås gjør det klart at det er uaktuelt for Fortum å ta hele regningen selv.

– Prosjektet er ferdig utviklet. Men det går en grense for hvor lenge man kan holde prosjektet i live. Så det er viktig at vi nå relativt raskt klarer å løse dette, sier Bjerkås.

– Men dere trenger finansiering?

– Det gjør vi. Vi har fått 3 milliarder kroner fra staten, men vi mangler fremdeles rundt 4 milliarder kroner som vi må finne en løsning for, sier hun.

Ber regjeringen åpne lommeboka

Miljøstiftelsen Zero ber nå regjeringen om å åpne lommeboka for å redde prosjektet.

– Regjeringen sitter nå og forhandler med SV om budsjettenighet. Skal disse partiene levere på løfter om å kutte utslipp, ta en aktiv rolle i å bygge ny industri og satse på CCS, er det nå det gjelder, mener daglig leder Sigrun Gjerløw Aasland i Zero.

Det samme mener Bellona:

– Dette må med allerede i neste års statsbudsjett, fastholder seniorrådgiver Olav Øye.Frp vil skrinlegge

Fremskrittspartiets nestleder Ketil Solvik-Olsen mener derimot at EU-avslaget bør være et tydelig signal til regjeringen om å skrinlegge planene om CO2-fangst.

– Frp har vært tydelige på at det er feil ressursbruk av Ap og Sp når de nå vil bruke store summer på en teknologi som, hvis lykkes, i all hovedsak vil profittere noen få store utenlandske selskaper, men der norske skattebetalere vil ta uforholdsmessig høy risiko hvis prosjektet mislykkes, sier han i en uttalelse til NTB.

– Når EU nå avslår økonomisk støtte til prosjektet, så må det også bety at interessen deres for dette som et klimatiltak er lav, mener Solvik-Olsen.

Persen vil fortsette diskusjonene

Olje- og energiminister Marte Mjøs Persen (Ap) vil for sin del ikke ta stilling til spørsmålet nå.

Men arbeidet fortsetter, bekrefter hun:

– Jeg er skuffet over at Fortum Oslo Varmes karbonfangstprosjekt ikke har fått støtte fra EUs innovasjonsfond i denne omgang. Prosjektet på Klemetsrud er modent og godt forberedt, og vi vil nå fortsette arbeidet med å få finansiering, sier Persen i en skriftlig kommentar til NTB.

Ifølge henne vil den videre prosessen nå bli diskutert med Fortum Oslo Varme.

(©NTB)


- Annonse -
Vil du annonsere her?