Illustrasjon: Unsplash / Naturpress.
- Annonse -

Industriklyngen har fått navnet CCS Midt-Norge og skal kartlegge mulig utvikling av infrastruktur for CO2-håndtering i regionen.

Forskningsleder Kristin Jordal. Foto: SINTEF.

Denne infrastrukturen vil blant annet gjøre det mulig for midt-norsk industri å lage lavutslippsprodukter, som forventes å kunne gi økt verdi i fremtiden, heter det i en pressemelding fra SINTEF, som deltar i partnersamarbeidet.

– CCS som teknologi og løsning er internasjonalt løftet frem som en viktig bidragsyter for å nå globale klimamål og bidra til negative utslipp. Norge har ambisiøse klimamål, og flere sentrale industribedrifter i Midt-Norge har som mål å redusere sine CO2 utslipp, der CCS er en mulig løsning, sier prosjektleder Kristin Jordal (bildet) fra SINTEF.

3 prosent av samlet norsk utslipp

Av Norges totale klimautslipp på ca. 50 millioner tonn/år CO₂ representerer partnerne i CCS Midt-Norge omtrent 1,5 millioner tonn/år CO₂.

I prosjektet skal man først løse utfordringer knyttet til at det savnes et økonomisk og regulativt rammeverk. En annen utfordring er at de industriene med størst potensiale for CO₂-kutt i Midt-Norge er spredd utover en stor region, noe som gjør logistikk og transport til et viktig tema for klyngen.

Et mål er at klyngesamarbeidet skal gi økt forståelse, fremdrift og eventuelle stordriftsfordeler knyttet til mulig realisering av CCS i regionen.

Starter til våren

Partnerne som samarbeider om CCS Midt-Norge er Elkem Thamshavn, Equinor Tjeldbergodden, Franzefoss Minerals (NorFraKalk og Verdalskalk), Statkraft Varme, Wacker Chemicals Norway (Holla) og SINTEF Energi.

- Annonse -

SINTEF opplyser at prosjektet er finansiert 50/50 av industripartnerne og  CLIMIT – et nasjonalt program som gir økonomisk støtte til forskning, utvikling og demonstrasjon av CCS-teknologier.

Arbeidet startet våren 2021 og skal pågå fram til 2023. En mulig videreføring vil bli evaluert underveis, heter det.


- Annonse -
Vil du annonsere her?