Bildet er tatt ved Grønland i 2018. Foto: Hubert Neufeld / Unsplash.
- Annonse -

«2021 er det 25. året på rad der Grønlands isdekke mistet mer masse i løpet av smeltesesongen enn den fikk tilført om vinteren.»

Den meldingen står å lese i den siste rapporten fra Polar Portal, et nettsted med observasjoner fra danske forskningsinstitusjoner som overvåker Grønlandsisen og sjøisen i Arktis.

Rapporten forklarer at mens «den tidlige delen av sommeren var kald og våt med uvanlig tungt og seint snøfall i juni, noe som forsinket starten på smeltesesongen», så juli en hetebølge som «førte til et betydelig tap av is».

Grønlandsisen mistet rundt 166 milliarder tonn is i løpet av 12-månedersperioden som endte i august, som er nær det årlige gjennomsnittet siden midten av 1980-tallet, heter det i rapporten. Fra september 1986 til august 2021 har den minket med rundt 5500 milliarder tonn, noe som bidrar med 1,5 centimeter til den gjennomsnittlige globale økningen i havnivået på rundt 12 centimeter.

Innlandsisen endte denne sesongen med en netto massebalanse på rundt 396 milliarder tonn. Selv om det «gjør den nåværende sesongen til den 28. laveste i 41-års tidsserien,» eller et «noenlunde gjennomsnittlig år», understreker man i rapporten «hvordan perspektivet vårt endrer seg i takt med klimaendringene,» og forklarer at på slutten av 1990-tallet, ville det samme tallet blitt sett på som et år med svært lav overflatemassebalanse i klimabildet på den tiden.

I rapporten forklares ulike observasjoner i detalj, herunder uvanlig vær i løpet av den arktiske sommeren 2021, ekstreme smelteperioder, og havis som falt til sitt nest laveste nivå i juli i fjor.

Fjoråret var også «bemerkelsesverdig», heter det i rapporten, fordi «nedbør på observasjonsstedet, som ligger på toppen av innlandsisen, 3200 meter over havet, ble registrert i form av regn».

- Annonse -

Da regnet ble registrert i august, meldte U.S. National Snow and Ice Data Center at «det er ingen tidligere rapport om slik nedbør på dette stedet (72,58°N 38,46°W).»

Den historiske begivenheten ble kommentert av Michelle McCrystall, postdoktor ved University of Manitoba, og leder av et team som publiserte arktisk nedbørsforskning i november.

– Det faktum at vi får nedbør på toppen av Grønland akkurat nå, og at vi kanskje kommer til å få mer nedbør i fremtiden – det forvirrer meg på en måte, sier McCrystall.

Teamet hennes har anført at «overgangen fra et snø- til regndominert Arktis om sommeren og høsten anslås å skje flere tiår tidligere og på et lavere nivå av global oppvarming, potensielt under 1,5 °C, og med dyptgående innvirkninger på klima, økosystem og sosioøkonomiske forhold.»

Rapporten foreligger bare måneder etter at Niklas Boers fra Potsdam Institute for Climate Impact Research sa at et forskerteam han ledet «fant bevis på at den sentral-vestlige delen av Grønlandsisen har destabilisert seg, og er nå nær en kritisk overgang.»

– Vi er på randen av noe – hvert år med CO2-utslipp som fortsetter som vanlig øker sannsynligheten for å krysse vippepunktet på eksponentielt vis, advarer Boers.

– Det kan ha passert (vippepunktet, red.anm.), men det er ikke sikkert. Imidlertid tyder resultatene våre på mat smeltingen vil øke betydelig i nær fremtid, og det er bekymringsfullt.


Artikkelen er først publisert på nettstedet Common Dreams, og er gjengitt iht CC-lisensiering.

- Annonse -
Vil du annonsere her?