Landbruks- og matminister Sandra Borch (Sp). Foto: Unsplash / Stortinget.

– Jeg vil skryte av det arbeidet som er gjort og det er en styrke at så mange aktører samarbeider om å løse felles utfordringer, uttaler landbruks- og matminister Sandra Borch (Sp).

Denne uken møtte hun sentrale næringslivsaktører innen mat- og landbrukssektoren som via næringslivsorganisasjonen Skift har samarbeidet om fire prosjekter innen mat og landbruk.

Konsernsjef i NorgesGruppen, Runar Hollevik, leder arbeidet og presenterte denne uka Skiftnotatet. Notatet er et samarbeid mellom Tine, Nortura, BAMA, YARA, Coca-Cola, Arntzen de Besche, PwC, NMBU og Skift.

– Fellesskap er stikkordet og skal vi få til de store skiftene må vi jobbe sammen i hele verdikjeden. Vi vil opp i Champions League og da må vi prioritere tiltak som monner, uttalte Hollevik.

Sirkulære løsninger

Aktørene har igangsatt fire sentrale prosjekter som skal bidra til varige endringer, kutt i klimagassutslippene og samtidig styrke konkurransekraften til norsk matproduksjon.

Coca-Cola leder et samarbeidsprosjekt på plastemballasje hvor målet er økt innsamling og økt grad av resirkulering, blant annet gjennom bruk av ny teknologi.

– Norge bør være et foregangsland når det gjelder utvikling av sirkulære emballasjeløsninger, og som store næringslivsaktører har vi et ansvar for å dele erfaringer og lede utviklingen på emballasjeområdet, sier Per Hynne i Coca-Cola Europacific Partners.

Tine og Nortura leder to samarbeidsprosjekter knyttet til biogass- og gjødsel samt dyrefôr. Aktørene vil gjøre verdikjeden for mat mer sirkulær, ved å benytte matavfall og restråstoff til produksjon av nye råvarer, biodrivstoff, biogjødsel og dyrefôr. Norges første larvefabrikk skal på sikt kunne gi både fôr, menneskemat og gjødsel. Prosjekter som dette kan dermed bidra til å redusere behovet for soya og importert protein, heter det i pressemeldingen fra Skift.

Mindre svinn

NorgesGruppen har igangsatt et samarbeidsprosjekt knyttet til matsvinn ved å implementere holdbarhetsdato i strekkoden/2D-koden på matvarer. Dette skal kunne bidra til bedre prognoser til leverandørene, mindre svinn i butikk og på sikt mindre svinn hos forbruker.

Også NMBU deltar i samarbeidet.

– For NMBU er det viktig å bidra der vi kan for å øke takten i omstillingen også i næringslivet, og samtidig styrke norsk bioøkonomi. Vi ønsker at den kunnskapen vi jobber fram, for eksempel innen områder som mat og teknologi, landbruk, havbruk og skogbruk blir til faktiske løsninger i samfunnet, helst så raskt som mulig, sier Finn Arne Weltzien, prorektor forskning og innovasjon ved NMBU.


- Annonse -
Vil du annonsere her?