Fra Oslofjorden. Ill.foto: Øyvind Holmstad / Wikimedia Commons / CC.

Et nytt EU-prosjekt skal undersøke samspillet mellom alle europeiske regelverk som påvirker miljøet i havet og langs kystene.

Norsk institutt for vannforskning (NIVA) skal lede prosjektet, som er kalt CrossGov.

Bakgrunnen for prosjektet er denne problemstillingen, ifølge NIVAs beskrivelse: EU har utviklet et omfattende regelverk og komplekse styringssystemer for å sikre at Europas hav- og kystområder får god miljøstand. Samtidig er det gjerne annen politikk som påvirker havet – og som ikke i tilstrekkelig grad bidrar til å løse problemene som melder seg i havet. Det gjelder for eksempel landbruks- og fiskeripolitikk, men kan også gjelde ulike miljøregelverk.

Erfaringen man har gjort er at summen av initiativer og regler har blitt såpass komplisert og omfattende at EU behøver hjelp til å strømlinjeforme det, slik at det sendes ut mer entydige signaler om hva som må gjøres.

Skal ende opp med forslag til tiltak

CrossGov er ment å løse disse utfordringene. Prosjektleder Froukje M. Platjouw i NIVA forklarer i en pressemelding hva dette går ut på:

– Typiske problemer er oppsplittet og motstridende lovgivning, utfordringer med å sette regelverket ut i praksis, og politiske faktorer som maktforhold mellom sektorer og aktører, sier Platjouw.

– Vi kommer til å belyse effekten av at forvaltningen er splittet opp på flere nivåer, fra det internasjonale til det lokale, og at så mange forskjellige sektorer er involvert. Prosjektet skal også utvikle forslag til løsninger sammen med involverte i forvaltningen, sier NIVA-forskeren, som selv har omfattende erfaring i internasjonal havmiljørett.

Prosjektet skal bidra med analyser og forslag til tiltak som kan lede til bedre etterlevelse av EUs egne mål og internasjonale forpliktelser, heter det.

Oslofjorden som case

I tillegg til å studere sammenhengen i regelverkene slik det framstår på papiret, skal prosjektet også gå i dybden på hvordan de fungerer i praksis. Det inngår derfor en rekke casestudier i Nordsjøen, Østersjøen og Middelhavet, samt Oslofjorden.

– Oslofjorden er en veldig spennende case. Økosystemet er sterkt forandret av utslipp fra blant annet kloakk og jordbruk, og overfiske. EU sitt vannrammedirektiv legger opp til at påvirkningene fra mange slike bidrag skal møtes med tiltak som kan gjenopprette god økologisk tilstand, sier Platjouw.

I Norge er dette satt ut i livet gjennom vannforvaltningsplanene. Samtidig – påpeker NIVA – har regjeringen mobilisert mange aktører til en felles dugnad for fjorden gjennom en helhetlig tiltaksplan.

– Prosjektet gir oss anledning til å følge disse prosessene og sammenlikne med det som skjer i EU-land, sier Platjouw.

– Styrker NIVA

Tor-Petter Johnsen, administrerende direktør i NIVA, mener prosjektet er særlig viktig fordi det styrker NIVAs samarbeid med internasjonale fagmiljøer om Europas havmiljøutfordringer.

– For NIVA er dette en bekreftelse på at vi har et ledende forskningsmiljø og at vi er i stand til å anvende vår kunnskap på dagsaktuelle problemstillinger, som eksempelvis i Oslofjorden, sier Johnsen.


- Annonse -
Vil du annonsere her?