Bildet viser atomkraftverket Olkiluoto før bygging. Reaktor 3 er lengst til venstre, montert inn i bildet. Foto: Framatome ANP / Wikimedia Commons.

Kjernekraftverket Olkiluotos tredje reaktor har begynt å produsere strøm og ble lørdag koblet til det finske el-nettverket.

I løpet av en fire måneder lang testperiode blir reaktorens effekt gradvis økt opp til 1.600 megawatt, og fra juli, når den er oppe i full kapasitet, skal den stå for 14 prosent av Finlands strømproduksjon.

Dermed reduseres Finlands behov for å importere energi fra Russland, Norge og Sverige, og det blir lettere for landet å nå målsettingen om reduksjon av CO2-utslipp.

Reaktoren skulle ha startet opp i 2009, men har vært rammet av en rekke forsinkelser og kostnadsøkninger. Endelig pris ble på 11 milliarder euro, tre ganger mer enn først beregnet.

Olkiluoto 3 er en tredjegenerasjons reaktor som er utviklet sammen med franske Aveva og tyske Siemens. Den er Finlands første nye atomreaktor på 40 år.

Finland har nå fem atomreaktorer i to kjernekraftverk langs østersjøkysten som står for 40 prosent av landets elektrisitetsbehov.

(©NTB)

- Annonse -
Vil du annonsere her?