Greenpeace-aktivister ses her i forsøket på å stanse den russiske oljetankeren SCF Baltica, lørdag morgen. Foto: © Will Rose / Greenpeace.


15 Greenpeace-aktivister har tidlig lørdag morgen prøvd å blokkere et stort russisk tankskip, SCF Baltica, som frakter olje fra Russland til Belgia.

Aksjonen skjer i Østersjøen, sørøst for Langeland.

SCF Baltica er ifølge Greenpeace eid av det russiske shippingselskapet Sovcomflot og seiler fra Vysotsk i Russland til Antwerpen i Belgia, med planlagt anløp 22. mars. Skipet frakter 85.000 tonn russisk tungolje til en verdi av 506 millioner kroner.

Med kajakker, gummibåter og svømmere forsøkte aktivistene å få tankskipet til å ankre opp eller snu. Med seg hadde de bannere med tekstene “Stop fuelling the war” og “Oil fuels war”, opplyser Greenpeace i en pressemelding.

Dette er andre dag på rad at Greenpeace har protestert mot den jevne strømmen av oljetankere som frakter russisk olje gjennom danske farvann. Også på fredag seilte aktivistene ut i protest mot et annet stort tankskip med russisk olje. Begge tankerne trosset protesten og kjørte utenom aktivistene.

Greenpeace krever at europeiske land umiddelbart stanser all import av russisk olje og gass, samt at bruken av alle fossile brensler raskt fases ut av hensyn til klima og menneskerettigheter.

Norske Eli Matvik er blant Greenpeace-aktivistene som deltok i protestene fra en kajakk. Matvik mener Norge må ta ansvar.

– Norske politikere må slutte å bruke krigen i Ukraina som et påskudd for å lete etter mer norsk olje og gass. Mer energieffektivisering og fornybart er det som må til, sier Matvik i pressemeldingen.

– Politikerne har lenge visst at olje og gass er usikre og ustabile energikilder, som er spesielt sårbare for geopolitikk. Men de har gjort lite. Russlands invasjon understreker at det haster med en grønn og rettferdig omstilling i Norge og resten av Europa.

Greenpeace anfører at Europa anslås å bruke opptil 285 millioner dollar på russisk olje hver dag, og at dette direkte bidrar til å finansiere Putins krigføring i Ukraina.

– Mens folk lider i Ukraina og folk i Russland og rundt i verden tar til gatene med en bønn om fred, fortsetter den russiske olje- og gasseksporten til Europa. Fossile brensler bidrar til å finansiere Putins krig. Om vi ønsker fred, må Europa umiddelbart stanse importen av russisk olje og gass, sier Frode Pleym, leder i Greenpeace Norge.

En ny sporingstjeneste lansert av Greenpeace viser at minst 189 supertankere har fraktet olje og gass fra Russland siden invasjonen av Ukraina begynte 24. februar. Minst 88 av disse var på vei til europeiske havner.

Til tross for at noen land nekter russiske fartøy adgang, fraktes russisk last likevel inn med skip registrert i andre land, påpeker Greenpeace. På grunn av sanksjoner er skip fra Sovcomflot svartelistet av USA, og kan heller ikke legge til land i Canada og Storbritannia.

– Denne krigen er, som så mange kriger før den, finansiert og muliggjort av fossil energi. Samtidig har EUs plan om å fase ut russisk gass med to tredjedeler i løpet av 2022 vist oss hvor raskt en omstilling kan skje. Vi har de fornybare løsningene som trengs. Nå må de bare rulles ut, sier Pleym.

- Annonse -
Vil du annonsere her?