For femte år på rad ble årets beste kommunale klimatiltak i Østfold kåret.
Utdelingen fant sted på Inspiria Science Center i Sarpsborg 6. april, og de to nominerte var Hafsrød og Indre Østfold kommune.
Hafsrød i Halden er en virksomhet som driver klimavennlig drift av skogsarealene sine. I tillegg drives det med utleie av skogskoier. Hele virksomheten driver med målrettede tiltak for å etterkomme FNs bærekraftsmål 8, 12, 13 og 15.
De siste 20 årene Hafsrød økt sitt stående volum skog med 50 % – tilsvarende en binding av 273.761 tonn CO2-ekvivalenter. Årlig bindes det 23.153 tonn CO2-ekvivalenter i skogen på eiendommen – til sammenligning er det totale utslippet i Halden på 84.212 tonn CO2-ekvivalenter, ifølge Klima Østfold sine opplysninger.
Indre Østfold kommune var nominert for 100% gjenbruk av elektronisk utstyr. Kommunen har inngått avtale med leverandøren Atea om gjenbruk av alt elektrisk utstyr. Avtalen kalles 100 %-klubben hvor kommunen forplikter seg til å gjenbruke og håndtere alt elektronisk utstyr. Prosjektet har bidratt med en klimabesparelse tilsvarende 99,3 tonn CO2. Dette utgjør ifølge Atea 111.600 mil kjøring med en Volvo V40 som tilsvarer 27,8 ganger rundt jorda.
Juryen – daglig leder i Klimapartnere Østfold, Statsforvalterens direktør for klima og miljø, og leder av Klima Østfold – slår fast at begge prosjektene er gode, så gode at de heller ikke maktet å skille mellom dem. Årets klimapris i Østfold ble derfor tildelt begge de nominerte.
Har spart penger
Ingeborg Anker-Rasch, Hafsrød skogseiendom, og Tron Kallum, (artikkelbilde) kommunaldirektør i Indre Østfold kommune, var svært fornøyde med å ha fått årets klimapris.
Slik kommenterte Tron Kallum, kommunaldirektør i Indre Østfold kommune, tildelingen:
– Vi setter veldig pris på det. Vi deler også prisen med en kandidat som har holdt på i tre generasjoner, mens vi har holdt på i et års tid. Vi setter veldig pris på at vi får en anerkjennelse for at vi ønsker å resirkulere og gjenbruke IT-utstyr. Vi ser at vi lærer mye om miljø selv ved å gå inn på tema. Dette har heller ikke kostet oss noen kroner, vi har spart penger! Så det er vinn-vinn for både miljø og økonomi for kommunen.
Ingeborg Anker-Rasch, eier av Hafsrød skogseiendom, tror de har mer å gå på.
– Dette er veldig hyggelig. Det er ikke hver gang skogbruket blir anerkjent på denne måten. Det er et veldig langsiktig tiltak. Skogbruket må jo tenke 100 år frem, noe vi prøver å gjøre hver eneste dag. Vi planlegger å jobbe videre og bli enda mer bevisste med tanke på klimaarbeid. Vi bruker maskiner som slipper ut CO2, kanskje kan vi bli flinkere til å presse frem endringer der. Det er alltid behov for endring og vekst, sa Ingeborg Anker-Rasch til Klima Østfold.
Signerte ny samarbeidsavtale for Klima Østfold
Samme dag som prisen ble delt ut signerte gamle og nye kommuner i Østfold ny samarbeidsavtale for Klima Østfold-samarbeidet. Kommunene er Aremark, Fredrikstad, Halden, Hvaler, Indre Østfold, Marker, Moss, Rakkestad, Råde, Sarpsborg, Skiptvet, Våler, Viken fylkeskommune og Statsforvalteren i Oslo og Viken.
Samarbeidet startet i 2012. Den nye avtalen varer ut 2027.
– I 10 år har Klima Østfold koordinert og bistått kommunene i deres klimaarbeid. Det har resultert i en rekke gode tiltak og prosjekter som har kommet befolkningen i Østfold til gode. Derfor er jeg, som leder i Klima Østfold, glad for at en ny samarbeidsavtale mellom alle kommunene i Østfold nå er signert. I årene som kommer er det viktig at vi mobiliserer ressurser til omstilling, noe som krever at det offentlig, private og befolkningen spiller på lag. Og i dette arbeidet er nettverk som Klima Østfold utrolig viktig, sier René Rafshol, leder for Klima Østfold.
Formålet med avtalen og det videre samarbeidet er å styrke arbeidet slik at partene oppnår egne vedtatte klimamål. Østfold-regionen vil bidra til å nå Parisavtalens ambisjoner om å begrense temperaturstigningen til godt under 2°C, helst under 1,5°C, sammenliknet med førindustriell tid. Klima Østfold vil bidra til at de nasjonale klimamålene nås, heter det i omtalen på egne nettsider.