Norge når trolig ikke klimamålene med dagens takt, ifølge OECD, som ber Norge ta større klimahensyn i oljesektoren.
Miljøorganisasjonene ber regjeringen lytte til rådene.
– OECD stiller seg nå i rekken av ekspertorganisasjoner som kritiserer Norges manglende klimahandling generelt, og oljenæringen spesielt. FN og Det internasjonale energibyrået har allerede sagt det, og vi er glade for at også OECD slår fast det vi har visst lenge: Ny oljeleting er uforenlig med en ansvarlig klimapolitikk, sier leder Frode Pleym i Greenpeace Norge.
En rapport fra Organisasjonen for økonomisk samarbeid og utvikling (OECD) slo fredag fast at Norge trolig ikke vil nå målet om 55 prosent kutt i klimautslippene i 2030. Rapporten kommer med en lang rekke miljøforslag, blant annet forslag som går på å ta større klimahensyn i oljepolitikken.
– Det er på tide å ta for oss den store elefanten i rommet og legge en plan for utfasing vekk fra olje- og gassnæringen og over til mer bærekraftige arbeidsplasser, mener leder Truls Gulowsen i Naturvernforbundet, som også får støtte av Verdens naturfond (WWF).
– Faktum er at vi er på omtrent samme utslippsnivå som i 1990, da vi begynte med klimapolitikk. Vi må begynne å ta innover oss at olje og gass har store utslipp, sier WWF-generalsekretær Karoline Andaur.
Oppgitt opposisjon
MDG mener regjeringen må slutte å kaste penger og subsidier etter oljebransjen.
– Investeringene i olje og gass er seks-sju ganger større enn investeringene i fastlandsindustrien. Vi må begynne å bruke penger på det vi vil ha mer av, og ikke det alle vet vi må slutte med, sier MDGs Rasmus Hansson
Også SV og Venstre er oppgitt over regjeringens oljepolitikk og ber om at innspillene fra OECD-rapporten tas på alvor:
– Når vi kutter utslippene med skarve 20 prosent, slik vi holder på nå, blir vi rent fortvilet over regjeringens holdning til klimakrisen, sier SVs klimapolitiske talsperson, Lars Haltbrekken:
– Nå må regjeringen åpne ørene og høre etter. OECD-rapporten viser det vi alt vet. Vi må slutte å opprette nye oljefelt, vi må slutte å subsidiere gårsdagens næring og vi ha en mye kraftigere satsing på fornybar energi enn det vi har i dag, sier Venstres Ola Elvestuen.
– Nyttig verktøy
Klima- og miljøminister Espen Barth Eide (Ap) beskrev fredag rapporten som et nyttig verktøy i klimaarbeidet og påpekte at den vil bli viktig i regjeringens videre arbeid.
– Rapporten anerkjenner viktige norske fremskritt innen grønn omstilling, blant annet gjennom elektrifisering av transportsektoren og forsterket CO2-avgift. Samtidig påpeker den at vi har forbedringspunkter innen sirkulærøkonomi og arealforvaltning, og at vi bør få til en mer helhetlig og integrert miljøforvaltning på tvers av ulike sektorer, sier han.
– Dette er, etter mitt syn, kloke og riktige innspill som jeg støtter.
(©NTB)