Aktivist Kajsa Haabet blir arrestert og bært bort av politiet. Foto: Amanda Orlich.

Miljøbevegelsen er svært skuffet over regjeringens endelige ja til gruvedrift ved Førdefjorden. Kampen er ikke over, varsler Natur og Ungdom.

I årevis har miljøvernere kjempet imot gruvedriften til Nordic Mining, og ikke minst deponiet som er planlagt i Førdefjorden.

Fredag ga næringsminister Jan Christian Vestre (Ap) tommel opp for å opprettholde driftstillatelsen. Samtidig lenker nye demonstranter seg fast i anleggsmaskinene ved Førdefjorden. Natur og Ungdom varsler også «andre metoder».

– Vi jobber nå opp mot investorer på lignende vis som i Repparfjord med Aurubis. Nordic Mining mangler fortsatt mye av finansieringen, og vi skal sørge for at det forblir slik, sier sentralstyremedlem Gytis Blaževičius.

– Billigste og verste løsning

I tillegg vil de se på gyldigheten av vedtaket.

– ESA har konkludert med at norsk praksis bryter med mineraldirektivet til EU, sier Blaževičius til NTB.

En av aktivistene i Vevring, 17 år gamle Syver Kleve Kolstad, sier dette til Naturpress:

– De planlegger å dumpe 250 millioner tonn med gruveavfall rett i Førdefjorden, istedenfor å fjerne avfallet på en mer miljøvennlig måte. De velger den billigste og verste løsningen og setter profitt over miljø. I dag har også næringsministeren avslått Natur og Ungdom sin klage på prosjektet og dermed gitt Nordic Mining full tillatelse til å holde på.

– Veldig skuffende

Leder Truls Gulowsen i Naturvernforbundet er heller ikke glad for Vestres avgjørelse, til tross for skjerpede miljøkrav.

– Han har gitt Nordic Mining en ganske omfattende hjemmelekse i å forbedre planene sine, og det blir mye arbeid for dem å gjøre. Men han har ikke sagt endelig nei til sjødeponi, og det er veldig skuffende, sier Gulowsen.

Ifølge tidligere NU-leder Gaute Eiterjord, som også har vært med på aksjonene i Vevring, har 15 personer blitt bøtelagt med tilsammen over 150 000 kroner siden onsdag.

– At næringsminister Jan Christian Vestre tidlig i dag avviste klagene frå miljøorganisasjonene og grunneierne, og godkjenner fortsett duming i fjorden, viser bare enda bedre hvor viktig det er å gjøre motstand, uttaler Eiterjord.

Eiterjord lover videre innsats

Eiterjord lover på sin Facebook-side fortsatt innsats mot gruveselskapet.

– Arbeidet mot dumpinga fortsetter, i retten og mot investorene. Nordic Mining mangler finansiering, og forhåpentligvis er dette det siste anleggsarbeidet de får gjort. Vevring-folket, som alltid tar deg imot med opne hus og armar, fortjener å slippe å se fjellet og fjorden sin bli gravd opp og nedslamma.

– Selv om regjeringen i dag gikk av en glimrende sjanse til å lytte til fornuft er kampviljen er stor blant de lokale ildsjelene og tilreisende, og aksjonene fortsetter, skriver Gaute Eiterjord.

- Annonse -
Vil du annonsere her?