I Arktis var det varmt i juni. Her fra Svalbard. Foto: Pixabay.
- Annonse -

76 værsstasjoner registrerte tropedag i juni, det vil si temperaturer over 30 grader.

25 værstajoner registrerte tropenatt i juni, det vil si at temperaturen ikke på noe tidspunkt gjennom døgnet sank under 20 grader.

Meteorologisk Institutt melder at juni 2022 ble den tiende varmeste junimåneden i Norge som helhet. Den varmeste dagen ble registrert i Troms og Finnmark, mens Svalbard satte flere rekorder.

Snittemperaturen for hele landet lå 1,5 grad over normalen i juni. Flere stasjoner i Innlandet og Troms og Finnmark hadde en snittemperatur på to grader over normalen. Det ble satt ny fylkesrekord i Troms og Finnmark for høyeste maksimumstemperatur med 32,5 grader på Banak i Porsanger 29. juni. 

Rekordhøye temperaturer

Hele 44 stasjoner satte rekord for høyeste maksimumstemperatur målt i juni måned. 22 av disse var i Troms og Finnmark, 16 i Nordland. Trøndelag registrerte tre rekorder, Rogaland to og Svalbard en.

For hele landet ble juni den tiende varmeste vi har registrert siden målingene startet i 1900.

– De høye temperaturene er et tydelig signal på klimaendringene. Sommeren blir i snitt både lengre og varmere, og vi får flere temperaturtopper, sier Jostein Mamen, klimaforsker ved Meteorologisk institutt. 

Over 20 grader på Bjørnøya

Den høyeste snittemperaturen hadde Svalbard lufthavn med 6 grader gjennom juni. Det er 2,4 grader over normalen, og den høyeste månedstemperaturen som er registrert her i juni. Den forrige rekorden var fra 2007 på 5,7 grader. 

Ny-Ålesund hadde en gjennomsnittstemperatur på 5,7 grader, 2,9 grader over normalen. Også det er den høyeste månedstemperaturen som er registrert i juni. Den gamle rekorden var på 4,2 grader fra 2006. Også på Bjørnøya var juni en varm måned med en snittemperatur på 4,7 grader, 1,8 grader over normalen. For andre gang registrerte Bjørnøya temperatur over 20 grader, målt 29. juni. Første gang var i 1953.

– Regionen rundt det nordlige Barentshavet har en oppvarming som er 2 til 2,5 ganger høyere enn snittet i Arktis, og hele 5 til 7 ganger høyere det globale gjennomsnittet, sier Ketil Isaksen, klimaforsker ved Meteorologisk institutt.

De varmeste stasjonene i juni:

  • Drammen – Berskog (Viken) 17,2 grader (1,9 grader over normalen)
  • Sarpsborg (Viken) 16,9 grader (2,0 grader over normalen)
  • Oslo – Hovin (Oslo) 16,8 grader (1,1 grader over normalen)

Så kom regnet tilbake

Sør-Norge, som hadde en svært tørr vår, fikk i all hovedsak normalt med nedbør i juni. Unntaket var Innlandet hvor måneden var til dels svært våt, hvor flere stasjoner fikk mellom 50 og 100 prosent mer nedbør enn normalt. Dessuten hadde deler av Agder en svært tørr måned.

Deler av juni måned var svært våt i Nordland, hvor flere stasjoner fikk mellom 50 og 100 prosent mer nedbør enn normalt. Relativt tørrest var det i Troms og Finnmark med 50-70 prosent mindre nedbør enn normalt for juni måned. 

For hele landet sett under ett, var nedbøren i juni nær normalen. 

To stasjoner på Svalbard hadde betydelig nedbør i juni. Jan Mayen fikk 90 prosent mer nedbør enn normalt, mens Hopen fikk 72 prosent mer nedbør enn normalt, melder MI.


- Annonse -