Kyr på beite er et trivelig syn. Men vit hvordan du skal oppføre deg. Foto: Åsmund F. Prestholt.
- Annonse -
Frontrunner Publishing - enkel og effektiv avis på nett

Hva gjør du hvis du møter på kyr når du er ute på tur? – Følg kuvettreglene, så blir det hyggeligere for både deg og dyrene, oppfordrer Norsk Friluftsliv.

Fellesorganisasjonen Norsk Friluftsliv har sammen med Bondelaget, TYR, Tine Norges Bonde- og Småbrukarlag og Geno laget noen enkle regler for hvordan man bør opptre når man møter kyr på beite. Nå er det ferietid og ekstra mange folk er ute og ferdes i landlige omgivelser. Møter med vårt største husdyr er mer sannsynlig, og i de fleste tilfeller er dette bare hyggelig. Men man skal vite hvordan man oppfører seg.

– Kuvettreglene er svært aktuelle nå om sommeren. Møter man kyr når man er ute på tur er det greit å vite litt om hva man bør foreta seg, sier Linn Elise Jakhelln, kommunikasjonsrådgiver i Norsk Friluftsliv, i en pressemelding.

Vil forebygge konflikter

Ifølge NF er over 250 000 kalver, kviger og kyr på sommerbeite i utmarka i Norge. Av og til blir folk blitt skremt eller angrepet av kyr. Og et angrep fra ei ku er farlig, det har dessverre også hatt fatalt utfall noen få ganger.

Slike konflikter oppstår oftest i situasjoner der kyr blir skremt og opplever at kalven deres er truet, forklarer Jakhelln.

Nå håper friluftsfolket og husdyrnæringa at kuvettreglene vil gjøre det enklere for dyr og mennesker å kunne nyte naturen side om side.

– Det er mer enn plass nok til både turgåere og kuer i naturen. Det gjelder å vise hensyn, også til firbeinte, når man er på tur, slik at det ikke oppstår uønskede hendelser, sier kommunikasjonsrådgiveren i Norsk Friluftsliv.

Dette er kuvettreglene

  1. Hold avstand til dyra og gå utenom flokken
  2. Ikke gå mellom dyra. Kyr kan bli pågående og skape uønskede situasjoner
  3. Ikke gå bort til kalven. Kua kan gå til angrep for å beskytte den
  4. Hunder bør ikke tas med til beitende dyr. Husk båndtvang 1. april til 20. august
  5. Kyr er nysgjerrige. Blir kuflokken pågående, legg ned det du har i hendene og trekk deg unna. Du kan hente igjen utstyret etter at kyrne har gått
  6. Hvis du åpner ei grind, lukk den igjen også! Åpne grinder gjør at dyrene kommer inn på områder de ikke skal være, og som kan være farlig for dem og andre

- Annonse -