Egypts utenriksminister Sameh Shoukry er president for høstens klimatoppmøte i Sharm el-Sheikh. Han fastholder at gapet opp til tilstrekkelig klimafinansiering skal nås.
For første gang siden Marrakesh i Marokko var vertsby i 2016, er et afrikansk land på ny arrangør for et av FNs klimatoppmøter. COP27 arrangeres i en av Egypts største turistdestinasjoner, Sharm el-Sheikh, 6. til 18. november i år.
Utenriksminister Sameh Shoukry slår i et intervju med Bloomberg fast at årets konferanse holdes under vanskelige geopolitiske forhold, med globale energi- og matutfordringer.
– Det kan selvsagt påvirke ambisjonsnivået og føre til at klimaprioriteringer avledes, sier Shoukry.
Han fremholder likevel at hovedfokuset på konferansen blir å øke ambisjonene, og at det ikke tas skritt tilbake som gjør at tidligere inngåtte forpliktelser misligholdes.
Shoukry sier dette om den globale temperaturutviklingen, og hva som må gjøres.
– Forskningen er klar og tilsier at vi hverken vil nå temperaturmålene, er forberedt på tilpasningsutfordringene, eller klarer å møte de finansielle målene. Disse gapene må tettes.
Et viktig tema blir å finne finansiering av grønn omstilling og klimatilpasning for utviklingsland. Under COP26 i Glasgow i fjor argumenterte fattige nasjoner for de ikke skal fratas muligheten til utnytte egne olje- og gassreserver. Derfor vil det bli et økt press på rike land under COP27 for at de skal betale mer til omstillingsprosessen til ren energi hos fattige land, ifølge Bloomberg.
Økt press for å nå 100 mrd-målet?
At COP27 er en gyllen anledning for afrikanske land og andre utviklingsland til å forsterke presset på rike land, blir understreket i en artikkel på nettstedet African Business. Her pekes det på at det i 2009 ble satt et mål om at rike land skal bidra med 100 mrd dollar årlig til fattige lands klimaomstillingsbehov. Et mål som ikke er nådd.
African Business siterer Tariye Gbadegesin, som er direktør for ARM Harith Infrastructure Fund. Etter COP26 i fjor uttalte hun at 100 mrd dollar må være et gulv, og ikke et tak.
– For Afrika alene er prisen på tilgangen til energi i seg selv 100 mrd dollar, så 100 mrd for alle fremvoksende økonomier er ikke nok. Nigeria har anslått at overgangen deres til et netto null nivå (karbonutslipp, red.anm.) i løpet av 30 år, vil koste 400 mrd dollar, så dette er rett og slett ikke nok. Utviklede økonomier må virkelig klare bedre enn dette, sa Gbadegesin den gangen.
Under COP27 i Egypt må rike land regne med økt press for å nå 100 mrd-målet. Men det geopolitiske bildet kan bety at disse landene skygger unna, nok en gang.