Veloso. Climeworks.
Bakgrunn: Slik ser Climeworks for seg et DAC-anlegg i Norge. Innfelt: Climeworks prosjektleder Karina Veloso. Foto: Climeworks.
- Annonse -

Det ledende sveitsiske CCS-selskapet stiller med ett av ni prosjekter i Enovas forstudie for etablering av direkte fangst- og lagring (DAC) av CO2 i Norge.

Climeworks stiller selv med 26 millioner for å gjennomføre forstudien.
Enovas «Forstudie karbonfangst 2030», har som samlet mål å fange 1,7 millioner tonn CO2 per år, som tilsvarer nesten halvparten av alle utslipp fra personbiler i Norge.

– Vi er glade for å kunne støtte Climeworks sitt arbeid med utvikling av industrielle karbonfangstprosjekter. Karbonfangstteknologi vil spille en avgjørende rolle i overgangen til et lavutslippssamfunn, og dette prosjektet er et viktig skritt i riktig retning, sier administrerende direktør i Enova Nils Kristian Nakstad, i en pressemelding.

I meldingen legges det vekt på at sammen med Orca og Mammoth på Island vil et DAC+S-anlegg i Norge etablere Norden som verdensledende akseleratorer for karbonfjerning som klimaløsning.

– Vi er begeistret og beæret over å ha blitt tildelt midler fra Enova til en forstudie i Norge for vårt prosjekt Norse Pine. Dette vil utvilsomt framskynde direkte fangst av CO2 fra luft som klimaløsning, både i Norden og globalt. Vi er svært takknemlige for at Enova har gjort dette mulig, sier Andreas Aepli, finansdirektør i Climeworks.

– Ideelle forhold i Norge

Climeworks har ifølge meldingen kastet blikket på Norge fordi landet vårt anses som spesielt godt egnet for storskala DAC. Det blir pekt på tilgjengelighet på fornybar energi, betydelige mengder uutnyttet spillvarme, store geologiske lagringsmuligheter på kontinentalsokkelen, areal, eksisterende infrastruktur for transport av CO2, samt en høyt kvalifisert arbeidsstyrke.

– Climeworks er klare til å lede den globale utrullingen av DAC+S. Støtten til en forstudie i Norge markerer det første skrittet for å bekrefte potensialet for skalerbar og høykvalitets DAC og lagring. Dette kan plassere Norge som en av pionerene i det globale karbonfjerningsarbeidet, noe som er avgjørende for å bekjempe klimaendringer, sier prosjektleder for «Norse Pine», Karina Veloso.

- Annonse -

Hun viser til at norske myndigheter lenge har utredet hvordan man best kan støtte industriell karbonfjerning som ledd i å nå de nasjonale klimamålene.
Bevilgningen er et viktig signal fra Enova og myndigheter om betydningen av DAC i den norske klimastrategien og hvordan det kan bidra til den grønne omstillingen i industrien, mener Veloso.

– Bare i Norge man tror på CCS som en vesentlig rolle

Ikke alle har tro på at CCS er en god løsning for klimaet. Kritiske røster har blant annet hevdet at satsing på CCS bare forlenger oljealderen. Fagdirektør ved Havforskningsinstituttet, Peter M. Haugan, mener fornybar energiproduksjon er både billigere og raskere å få på plass enn ulike prosjekter for avkarbonisering av fossil energi.

– Det er nesten bare i Norge man går rundt og tror dette, hevdet Haugan under et foredrag i Bergen som han nylig holdt for Besteforeldrenes klimaaksjon (BKA).

Haugan viste, ifølge et innlegg på BKAs hjemmesider, til ulike forslag til CCS som har vært fremmet gjennom flere tiår, uten at noe avgjørende gjennombrudd har kommet. Han advarte dessuten mot å stole på at CO2-lagre på havbunnen er sikre mot lekkasjer, og mente at midler til CCS-utvikling heller burde brukes på fornybar teknologi og omstilling.

LES OGSÅ:


- Annonse -