Vi er vant til å gå klar av det meste her til lands, men rike Norge skånes ikke hvis et sammenfall av omstendigheter rammer.
I en rapport som Nibio, Vista Analyse og Ruralis har laget for Miljødirektoratet, analyseres hvordan klimaendringer kan påvirke verdikjedene i matsystemet, både nasjonalt i Norge og internasjonalt.
Rapporten lanseres i dag.
– Rapporten viser at klimaendringer kan få store effekter i alle deler av en verdikjede. Verdikjeder strekker seg på tvers av landegrenser, og det som skjer i andre land vil ha stor betydning for Norge. Rapporten understreker også hvor viktig det er at vi både kutter klimagassutslipp og samtidig ruster oss mot klimaendringene som kommer, sier miljødirektør Ellen Hambro.
Klimaendringer vil påvirke hele verdikjeder i matsystemet – fra produksjon til næringsmiddelindustri, transport, salgsledd og konsum, går det fram av rapporten.
Mindre avlinger
I tillegg til å skade matproduksjonen direkte og gi dårligere tilgang på råvarer, kan klimahendelser også skade lagerbeholdninger, transportsystemer og annen infrastruktur. Det kan være elver som tørker ut og gjør det umulig å frakte mat eller råvarer langs vannveiene, eller flom som ødelegger jordbruksarealer og veier, heter det i MDs pressemelding.
Analysen viser at kapasiteten hos tilsynsmyndigheter og andre matinstitusjoner, matsikkerhet, helse for sosiale grupper med liten kjøpekraft, samt forbrukertillit, er blant de mest sårbare områdene i det norske matsystemet.
Rapporten sier også at klimaendringene vil skade produksjonen av mat, både på land og i havet. I Norge vil ekstremvær som regn og tørke, hetebølger, varmere hav, skadedyr og sykdommer gjøre det vanskeligere å produsere mat.
Globalt kan klimaendringene gi mindre avlinger og dårligere kvalitet i jordbruket. Dette vil påvirke Norge fordi vi importerer mye mat, fôr og andre råvarer til matproduksjon.
Sammenfall av hendelser
Ifølge rapporten kan store svingninger i global matvareproduksjon utfordre matsikkerheten for deler av den norske befolkningen.
I ekstreme tilfeller, med sammenfall av alvorlig klimarelatert svikt i matproduksjon og andre hendelser som politiske kriser, problemer med logistikk og handelsrestriksjoner, kan det ikke utelukkes at det vil oppstå behov for rasjonering av knappe matressurser, også i Norge, skriver Miljødirektoratet.
Rapporten ser også på hvordan ulike klimahendelser som oppstår samtidig kan påvirke matsikkerhet, og hvordan klimahendelser kan virke sammen med andre type hendelser som langvarig strømbrudd eller et cyberangrep.